A nyár bimbóbontó, elsőszülött gyermeke a június. Mézszőke, fürtös haja egybeolvad a búzatáblákkal, álmodozó szeme az ég kékjével oldódik. Hogyan is lenne másmilyen az, akit a napsugár dajkált, a tavasz dédelgetett, végig nézte a rügyfakadást, az áprilisi bolondériát, a májusi pirosló pipacsmezőket?

Ebben a hónapban még utoljára szerezhető be a rebarbara, ami ugyanúgy rímel az eper, az alma és a spárga, ahogyan a vanília, a fahéj, a szerecsendió, de akár a bazsalikom, a koriander vagy akár menta ízére. Legyünk azonban óvatosak, velük könnyedén románcba is bonyolódik…

Néhány tény a rebarbaráról:

  • Gyümölcsként fogyasztjuk, ám valójában zöldség.
  • Magyar neve barbárok gyökere.
  • Magas a C vitamin, vas és folsav tartalma.
  • Jótékony vértisztító hatása ismert.
  • Vízhajtó és hashajtó tulajdonságú, ez utóbbi miatt fogyasztása nagy mennyiségben nem ajánlott.
  • Rendkívül alacsony a kalóriatartalma.
  • A növény szárát fogyasztjuk, a levele MÉRGEZŐ!
  • Szájon át való fogyasztásán túl a szárából készült főzet a szőke haj halványítására is alkalmas.

Ha már három a magyar igazság, jöjjön háromféle megszelídítési mód, amelyekkel egyből barátságosabbá tehető ez az eredendően grimaszolást provokáló savanyú zöldségféleség.

Első: aranygabona kása sült rebarbarával

Bemelegítésnek a savanyú növénnyel még csak barátkozóknak ajánlom elsősorban ezt a könnyű köleskását, amelynek tetején a rebarbara még csak a mellékszerepet játssza.
Hozzávalók a kásához (2 főre):

  • 200 g jól átmosott köles
  • 4 dl víz
  • 2 dl kókusztej
  • 1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja és facsart leve
  • fahéj
  • tetszőleges mennyiségű édesítőszer
Elkészítés:
  1. A kimért kölest jól mosd meg.
  2. Alacsony fokozaton, kétszeres mennyiségű vízben, fedő alatt főzd puhára.
  3. A megfőtt köleshez add hozzá a citrom reszelt héját, annak a kifacsart levét, a kimért növényi tejet, az édesítőt és a fahéjat.
  4. Kanalazd tálakba és végezetül helyezd el a tetején a sült rebarbarát és voilá!
Hozzávalók a sült rebarbarához:
  • 1-2 szál rebarbara (a kívánt mennyiségtől függően)
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • méz

Tálaláshoz: mézes sült zabpehellyel csodás!

Elkészítés:

  1. Nem szükséges meghámozni a zsenge szárakat, hiszen maga a külső héj is jelentős rostot tartalmaz.
  2. A megtisztított rebarbarát vágd fel tetszőleges nagyságúra.
  3. Masszírozd meg a darabokat egy kis mézzel és hintsd meg a vaníliával.
  4. Egy sütőtálcán 150 fokos sütőben süsd 20 percig.

rebarbara recept Impulzív Magazin

Második: kókusztejes rebarbara leves

Hozzávalók (4-5 főre):

  • 700 g rebarbara, feldarabolva (tisztított súly)
  • 0,5 liter víz
  • 3 dl kókusztej
  • 2 ek. méz
  • 70 g édesítőszer
  • vanília

Tálaláshoz: kókuszchips, pirított hajdina, liofilizált eperdarabok vagy friss eper

Elkészítés:

  1. A megtisztított, felaprított rebarbarát tedd 30 percre 160 fokos sütőbe.
  2. Miután megpuhult, kerüljenek egy forralóedénybe a puhára sült darabok. Öntsd fel vízzel, add hozzájuk a vaníliát, és alacsony fokozaton mindössze 15 percig főzd.
  3. Egy botmixerrel krémesítsd selymes állagúra, majd add hozzá az édesítőszert és a kókusztejet.
  4. Ha megfogadod, egészen hidegre lehűtve vagy langyosan tálald.

rebarbara recept Impulzív Magazin

Harmadik: a nagymama 15 perces rebarbara kompótja

Hozzávalók:

  • egy csokor megtisztított rebarbara
  • édesítőszer a rebarbara tömegének ¼-e

Elkészítés:

  1. Vágd fel a rebarbarát kb. 25 mm-es darabokra.
  2. Egy forralóedénybe tedd a darabokat, add hozzájuk az édesítőszert és jól keverd össze.
  3. Lefedve, alacsony fokozaton időnként megkeverve párold 10-15 percig.
  4. Szedd tálkákba, a tetejére kanalazz például lehűtött, laza habbá vert kókusztejet.

rebarbara recept Impulzív Magazin
Ez az én júniusi mesém. És a Tiéd?


Fotó: Éva

Szerző