Javában dúl a tökszezon, ami azt jelenti, hogy az egy főre jutó sütőtökök száma az egekbe hág, és röpke pár hét alatt igyekszik mindenki a csúcsra járatni a sütőtökös recepteket. Bár a sütőtök csak úgy magában a legjobb, mégis amikor marad belőle egy-két darab a tepsiben, eljön a tökös sütik hatalomátvételének ideje.
Ez a süti nem éppen keksz, és nem is éppen puszedli, bár ízre talán ez utóbbira hasonlít leginkább, elkészítésben viszont az előbbire. Szóval ez egy… kekszedli? Maradjunk a puha sütőtökös keksz megnevezésnél, talán az hangzik legkevésbé úgy, mint valami furcsa néprajzi fogalom.
A jó hír az, hogy gyors és könnyű, ráadásul rendkívül jó illat lesz tőle az egész konyhában – sütőtökös és fahéjas, ami instant hangulatjavító. A rossz hír viszont, hogy ha nem akarsz csupa ragacs lenni, akkor kicsit előre kell gondolkoznod: a könnyebb kezelhetőség érdekében érdemes pár órával előbb összekeverni a tésztát, majd betenni a hűtőbe „pihenni”.
Hozzávalók
- 120 g teljes kiőrlésű liszt
- 180 g fehér liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- ½ teáskanál só
- 180 g cukor
- 120 g puha vaj
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 bögre sült sütőtök húsa
- pár evőkanál porcukor
Elkészítés
- Keverd össze egy edényben a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, valamint a fahéjat, a szerecsendiót és a sót.
- Egy másik edényben verd fel a cukrot a vajjal, majd keverd hozzá a tojást, a vaníliát és a sütőtököt is.
- Fokozatosan add a sütőtökös mixhez a lisztes keveréket, aztán keverd össze.
- Tedd a tésztát a hűtőbe 3-4 órára.
- Gyúrj golyót kb. egy púpos teáskanálnyi tésztából, aztán hempergesd meg kicsit porcukorban, és tedd sütőpapíros tepsire. Egy tepsire kb. 12 darab ilyen golyó kerüljön.
- Süsd előmelegített sütőben (190°C) kb. 10-15 percig.
- Hagyd kihűlni, majd tárold zárható edényben.
A porcukros hempergetést egyébként ki is lehet hagyni, mert leginkább csak díszítő funkciója van, illetve ad még egy kis extra édes ízt a sütinek. Viszont a cukor könnyen bele is olvadhat a tésztába még a sütés előtt, szóval ha mindenképp szeretnéd a hólepte látványt, akkor akár duplán is megforgathatod benne a golyókat, azelőtt hogy a sütőbe tennéd őket. Érdemes egyébként először meggyúrni a kis gömböket, és csak a legvégére hagyni a porcukrot, aztán mehetnek „melegedni”.
Vagy, ha a porcukor nem szimpatikus, akkor készíthetsz egyszerű cukros szószt is: egy teáskanál tejhez adj annyi porcukrot, amennyitől jó szószos állaga lesz, és ezzel locsold meg a kekszeket, ha kihűltek.
Ha még több sütőtökös receptet szeretnél kipróbálni, akkor vár még rád egy jól bevált pite és a sütőtökös uzsonnakoszorú elkészítése. Ha pedig inkább valami sósra vágysz, lesd meg a sütőtökös gnocchi receptünket.
Fotó: Emma