Dúl a farsangi szezon, és ha valamikor, hát ilyenkor igazán itt van az ideje a fánksütésnek. Az én fejemben azonban – és szerintem másokéban is – a fánkhoz egy nehéz, olajos illat és íz párosul, épp ezért soha nem is volt egy nagy kedvenc számomra, arról nem is beszélve, hogy a fánkkészítés bizony sok macerával jár.
A jó hír az, hogy ez csak akkor igaz, ha a hagyományos fánkról beszélünk. Van azonban a fánk műfajának egy másik ága is, a sütőben sült fánk. Bár kicsit más ízű és állagú (leginkább a muffinhoz hasonlít), de ugyanúgy megállja a helyét, mint a már jól ismert változat. Sőt, tekintve, hogy mennyivel könnyebb és gyorsabb az elkészítése, bizonyos értelemben még túl is szárnyalja olajban sütött társát.
A gyorsaság tényleg nem költői túlzás: nagyjából 30 perc elkészíteni ezeket a fánkokat, beleértve az előkészületeket is. Ugyanez a helyzet az egyszerűségével is, hiszen nincs benne bonyolult trükk, semmi olyan, amit annyira el lehetne rontani, hogy ne legyen ehető a végeredmény.
Hozzávalók
- 285 g liszt
- 60 g kristálycukor
- 1½ teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 240 ml tej
- 1 evőkanál ételecet
- 1 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 50 g olaj (rizskorpa, étolaj, olívaolaj, kókuszolaj, stb.)
Elkészítés
- Mérd ki a tejet, és add hozzá az ecetet, majd tedd félre.
- Egy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, szódabikarbónát és sót.
- Üsd rá a tojást, add hozzá a vaníliát, az olajat és a tejet.
- Keverd össze jól, amíg csomómentes lesz.
- Olajozz ki egy fánk/muffin sütőformát, majd töltsd fel az összes mélyedést nagyjából 2/3-ig.
- Előmelegített sütőben süsd a fánkokat 10-13 percig.
- Ha kész vannak, kicsit hagyd hűlni őket, majd kivéve a formából, hempergesd meg valamennyit a fahéjas cukorban.
Tippek
- Bár a legegyszerűbb az, ha van fánk alakú formád, ha még sincs, akkor is meg lehet csinálni a receptet: jó hozzá bármilyen olyan sütőforma, amiben több kisebb finomság elfér (pl. muffinsütő).
- Ne süsd a kelleténél tovább – ennél a receptnél baj, ha eléred a máskor hőn áhított aranybarna színt! Épp csak egy kicsi szín kell neki (a képeken látható fánkok például kicsit már túl is sültek). Tényleg elég nekik 10-13 perc!
- Ha nem szereted a fahéjat, szórhatsz rá vaníliás cukrot vagy sima cukrot is, esetleg olvassz csokoládét, és locsold meg azzal a kihűlt fánkokat.
Mivel tényleg rendkívül rövid idő alatt és könnyedén elkészül ez az édes falat, tökéletes opció olyan esetekre is, amikor az utolsó előtti pillanatban kell összeütnöd valamit, de olyankor is, amikor valami finomat ennél anélkül, hogy cserébe órákat kelljen állnod a konyhában.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !
Fotó: Emma