Valljuk be, néha nehéz kitalálni napról napra, hogy milyen ebéd kerüljön az asztalra. Vannak persze jól bevált kedvencek, de egy idő után könnyen rá lehet unni az ismétlődésre, és olyankor mindig jó újítani valamit – főleg hogyha az gyors, egyszerű, egészséges és ráadásul még jól variálható is. Na, ez a recept ezek közül minden szempontnak megfelel.

Azt szeretem nagyon ebben a receptben, hogy az egyetlen kötött eleme tényleg csak a padlizsán –  a hajó. Hogy mi a „rakománya”, az szinte már csak attól függ, hogy épp mi van kéznél, úgyhogy nyugodtan lehet vele kreatívkodni, éppen ezért talán kicsit nehezebb is ráunni.

sült padlizsán recept gasztro Impulzív magazin

Hozzávalók
  • 2 közepes méretű padlizsán
  • 100g bulgur
  • 1 édesburgonya
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 újhagyma
  • 10 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2-3 evőkanál fehérborecet
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 3 csipet oregano
  • só, bors ízlés szerint
  • olívaolaj
  • sajt
sült padlizsán recept gasztro Impulzív magazin
Elkészítés
  1. Főzd meg a bulgurt.
  2. Vágd félbe hosszában a két padlizsánt, és kanalazd ki a belsejüket úgy, hogy kb. 1 cm vastag hús maradjon a széleken.
  3. Tedd a padlizsánokat egy sütőpapíros tepsibe, és süsd őket előmelegített sütőben 20 percig.
  4. A kikanalazott belsőt egy késsel aprítsd fel, majd tedd félre. Hámozd meg és kockázd fel az édesburgonyát, szeleteld fel az újhagymát (a szárát is), a fokhagymát és a vöröshagymát is.
  5. Egy lábasban olívaolajon süsd üvegesre a vöröshagymát, majd add hozzá a többi zöldséget is, és pirítsd őket pár percig – ne felejtsd el megkeverni időnként.
  6. Add hozzá a paradicsomot, a fehérborecetet, a fűszereket és egy jó löket vizet, kavard el jól, majd tedd rá a fedőt, és alacsony lángon hagyd főni 10-15 percig, vagy amíg az édesburgonya nagyjából puha nem lesz.
  7. Add hozzá a paradicsomos keverékhez a bulgurt, keverd össze alaposan, majd vedd ki a padlizsánokat a sütőből, és töltsd fel őket a bulguros keverékkel.
  8. Szórd meg mindegyik hajó tetejét reszelt sajttal, majd tedd vissza őket a sütőbe, és süsd addig, amíg a sajt meg nem pirul.
sült padlizsán recept gasztro Impulzív magazin
Tippek
  • Érdemes megnézni, hogy a padlizsánok héja nagyjából átsült-e már, mielőtt megtöltöd őket.
  • Sajtból a legjobb választás valamilyen félkemény vagy kemény változat – a trappista vagy cheddar például nagyon jó.
  • Az édesburgonyát próbáld minél kisebbre kockázni, hogy gyorsan átfőjön.
  • Nyugodtan használj más zöldségeket is a töltelékhez, ami épp kéznél van – akár répát, brokkolit vagy spárgát.
  • A bulgurt is helyettesítheted akár rizzsel vagy más gabonafélével.
  • Ha húsimádó vagy, akkor egy kis darált hússal is feldobhatod a tölteléket – add az üvegesre párolt hagymához még mielőtt a zöldségeket beletennéd a lábasba.
  • A kimaradt tölteléket pedig akár magában is elfogyaszthatod.

Szóval, ha épp nem tudnád, mi legyen az ebéd, és esetleg akad otthon egy-két kósza padlizsán, akkor ideje őket tengerre bocsátani.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !

Fotó: Emma

Szerző