Az édesburgonya vagy batáta, egy remek zöldség, ami mostanra már nálunk is nagy népszerűségnek örvend, így egyre több helyen lehet beszerezni – ha szerencsénk van, akár a piacon is megvehetjük, helyi termelőtől. Több színben is termesztik: van narancssárga, lila, de fehér verziója is. Érdemes mindet kipróbálni, ha másért nem, hát az extra színért, amit a tányérunkra varázsolnak. Egy kis szín pedig sosem árt, főleg ilyenkor, télen.
Persze a külseje mellett az édesburi belső értékei sem elhanyagolhatóak: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amikre szintén nagy szüksége van a szervezetünknek a téli hónapok során, amikor kevésbé változatosak az ételek, amik a tányérunkra kerülnek.
Az édesburgonyát egyébként nagyon sokszínűen lehet felhasználni: mehet salátákba, lehet belőle leves, desszert és persze köret is. Az egyik legkönnyebb és legfinomabb elkészítési módja a sütés. Viszonylag gyorsan és kevés munkával lehet így nagyon finom nassolnivalót varázsolni belőle, főleg ha összeütünk mellé egy kis mártogatóst is.
Az édesburgonya legbosszantóbb tulajdonsága – egyben ennek a receptnek a legnehezebb része – annak megpucolása: elég kemény zöldség, így nehezebb szeletelni is, mint mondjuk egy sima burgonyát, szóval mindenképp vigyázzunk az ujjainkra hámozás és szeletelés közben is!
Hozzávalók
- 3-4 nagy darab édesburgonya
- olívaolaj
- só, bors
- pár gerezd fokhagyma
- 4 púpos evőkanál tejföl
- 1 evőkanál felaprított fodros petrezselyem
- 1 evőkanál apróra vágott lila hagyma
- 2 evőkanál reszelt edámi sajt
- 2 csipet őrölt római kömény
- só-bors ízlés szerint
Elkészítés
- Az édesburgonyát hámozd meg, mosd meg, majd darabold fel.
- Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és locsold meg pár löket olívaolajjal, majd borsozd és kézzel forgasd össze az egészet.
- A fokhagymákat pucold meg, és egy kés lapjával lapítsd ki, majd dobd az édesburik közé.
- Próbáld meg nagyjából elrendezni a burgonyákat úgy, hogy amennyire csak lehet, sorban legyenek és ne egymáson.
- Süsd előmelegített sütőben 20-30 percig (ha a vékonyabb részek már elkezdenek barnulni, akkor jó).
- Közben keverd össze a mártogatóshoz a tejfölt, a petrezselymet, a lila hagymát, a sajtot, a római köményt és sózd, borsozd ízlés szerint.
- Amint kész a burgonya, már lehet is tunkolni.
Tippek
- A már felvágott édesburgonyákat érdemes hideg vízben áztatni, amíg végzel a többi felszeletelésével.
- Mielőtt beolajoznád és borsoznád a szeleteket, itasd fel róluk a vizet.
- Extra ízért dobhatsz pár ág friss rozmaringot is a tepsibe.
- Az edámi sajt helyett más kemény sajtot is használhatsz.
- Ha a tejföl nagyon folyós, akkor kicsit bajos lesz a tunkolás, de semmi gond: öntsd rá a mártogatóst a krumplira, a végeredmény ugyanaz lesz.
Bár magában, mint nassolnivaló is megállja a helyét, akár köretként is elkészíthetjük, mondjuk húsokhoz. Egy biztos: vigyázni kell vele, mert az édesburgonya bizony függőséget okoz.
Fotó: Emma