Az édesburgonya vagy batáta, egy remek zöldség, ami mostanra már nálunk is nagy népszerűségnek örvend, így egyre több helyen lehet beszerezni – ha szerencsénk van, akár a piacon is megvehetjük, helyi termelőtől. Több színben is termesztik: van narancssárga, lila, de fehér verziója is. Érdemes mindet kipróbálni, ha másért nem, hát az extra színért, amit a tányérunkra varázsolnak. Egy kis szín pedig sosem árt, főleg ilyenkor, télen.

Persze a külseje mellett az édesburi belső értékei sem elhanyagolhatóak: tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amikre szintén nagy szüksége van a szervezetünknek a téli hónapok során, amikor kevésbé változatosak az ételek, amik a tányérunkra kerülnek.
Az édesburgonyát egyébként nagyon sokszínűen lehet felhasználni: mehet salátákba, lehet belőle leves, desszert és persze köret is. Az egyik legkönnyebb és legfinomabb elkészítési módja a sütés. Viszonylag gyorsan és kevés munkával lehet így nagyon finom nassolnivalót varázsolni belőle, főleg ha összeütünk mellé egy kis mártogatóst is.
Az édesburgonya legbosszantóbb tulajdonsága – egyben ennek a receptnek a legnehezebb része – annak megpucolása: elég kemény zöldség, így nehezebb szeletelni is, mint mondjuk egy sima burgonyát, szóval mindenképp vigyázzunk az ujjainkra hámozás és szeletelés közben is!

édesburgonya mártogatós recept nassolnivaló Impulzív Magazin


Hozzávalók
  • 3-4 nagy darab édesburgonya
  • olívaolaj
  • só, bors
  • pár gerezd fokhagyma
  • 4 púpos evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál felaprított fodros petrezselyem
  • 1 evőkanál apróra vágott lila hagyma
  • 2 evőkanál reszelt edámi sajt
  • 2 csipet őrölt római kömény
  • só-bors ízlés szerint

Elkészítés
  1. Az édesburgonyát hámozd meg, mosd meg, majd darabold fel.
  2. Tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és locsold meg pár löket olívaolajjal, majd borsozd és kézzel forgasd össze az egészet.
  3. A fokhagymákat pucold meg, és egy kés lapjával lapítsd ki, majd dobd az édesburik közé.
  4. Próbáld meg nagyjából elrendezni a burgonyákat úgy, hogy amennyire csak lehet, sorban legyenek és ne egymáson.
  5. Süsd előmelegített sütőben 20-30 percig (ha a vékonyabb részek már elkezdenek barnulni, akkor jó).
  6. Közben keverd össze a mártogatóshoz a tejfölt, a petrezselymet, a lila hagymát, a sajtot, a római köményt és sózd, borsozd ízlés szerint.
  7. Amint kész a burgonya, már lehet is tunkolni.

édesburgonya mártogatós recept nassolnivaló Impulzív Magazin


Tippek
  • A már felvágott édesburgonyákat érdemes hideg vízben áztatni, amíg végzel a többi felszeletelésével.
  • Mielőtt beolajoznád és borsoznád a szeleteket, itasd fel róluk a vizet.
  • Extra ízért dobhatsz pár ág friss rozmaringot is a tepsibe.
  • Az edámi sajt helyett más kemény sajtot is használhatsz.
  • Ha a tejföl nagyon folyós, akkor kicsit bajos lesz a tunkolás, de semmi gond: öntsd rá a mártogatóst a krumplira, a végeredmény ugyanaz lesz.

Bár magában, mint nassolnivaló is megállja a helyét, akár köretként is elkészíthetjük, mondjuk húsokhoz. Egy biztos: vigyázni kell vele, mert az édesburgonya bizony függőséget okoz.

Fotó: Emma

Szerző