Bár az otthonos ízekhez újra és újra visszatér az ember, néha jó egy kicsit világot járni az ételek segítségével. Ezúttal Spanyolországba repítjük el magunkat – persze csak az ízeken keresztül.
Eme recept apropóját egy nemrég megjelent interjúnk adta, melyben a Spanyolországban otthonra lelt Vajda Györgyi történetét ismerhettük meg. Bár a paellát csak a nem-spanyolok gondolják hispán ételnek, azért ha valaki ellátogat az országba, biztos, hogy lépten-nyomon paellát hirdető éttermekbe fog botlani. Éppen ezért esett erre a könnyen elkészíthető ételre a választásunk a spanyol hangulat megidézéséhez.
A paella egy rizses étel, melybe kerülhet zöldség, csirke vagy akár tengeri herkentyű is. Hagyományosan egy széles, nem túl mély serpenyőben készül – erről kapta a nevét is–, de szerencsére egy sima serpenyő is megfelel a célnak. Számos változata létezik, mi most az egyszerűségre és a gyorsaságra törekedtünk, valamint arra, hogy könnyen beszerezhető hozzávalókból készítsük el ezt a spanyol ihletésű fogást.
Hozzávalók:
- 200g rizs
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma, aprítva
- 1 teáskanál csípős, füstölt paprika
- 1 teáskanál őrölt kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 400g aprított paradicsom
- 1 húsleveskocka, 900ml vízben feloldva
- 270g tenger gyümölcsei
- fél citrom
- friss petrezselyem
Elkészítés:
- Egy nagy serpenyőben vagy wokban melegítsd meg az olajat.
- Tedd bele a vöröshagymát, és puhítsd kb. 5 percig. Vigyázz, ne égjen le!
- Add hozzá a fokhagymát is, valamint a paprikát és kakukkfüvet, majd kevergesd kb. 1 percig.
- Ez után tedd bele a rizst, amivel még kb. 1 percig kell kevergetned.
- Add hozzá a paradicsomot és a feloldott húsleves kockát.
- Sózd, borsozd, majd hagyd bugyogni kb. negyed órát, amíg nagyjából elpárolog belőle a folyadék, a rizs pedig már majdnem puha lesz. Közben néha keverd meg!
- Most jöhetnek bele a tenger gyümölcsei – takard le fedővel és főzd kb. 5 percig, vagy amíg megfőnek a herkentyűk, a rizs pedig megpuhul.
- Végül facsard bele a citrom levét, szórd meg felaprított friss petrezselyemmel, és már tálalhatod is.
Tippek:
-
Sima rizs is jó, de ha találsz paella vagy rizottórizst, az még jobb.
-
Ne felejtsd el a rizst átöblíteni előtte!
-
Használhatsz friss paradicsomot vagy konzerveset, de az sem baj, ha paradicsomszósszal készíted.
-
Választhatsz fagyasztott vagy friss tengeri herkentyűket is, csak arra figyelj oda, hogy a csomagoláson szereplő utasításokat betartsd.
Gyors, egyszerű, ízletes és mégis különleges – ez a paella, amivel egy falat Spanyolországot csempészhetünk a hétköznapokba.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma