Érdekes zöldség a rebarbara: egészen sajátos, savanykás íze van, gyönyörű szép, óriási fodros levelei, amiket öröm nézegetni, annyira tele vannak élettel – de vigyázat, mert mérgezőek! –, a szára pedig mindenféle rosttal és vitaminnal. Bár a rebarbarát legtöbben a rózsaszínes árnyalattal azonosítják, van zöld és piros szárú verziója is.
Olyan egy különleges növény ez, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni, a savanykás szárától egészen a mérgező leveléig. És a jó hír, hogy épp szezonja van, úgyhogy itt a tökéletes alkalom a zsenge, friss rebarbaraszárak felhasználására – mondjuk egy adag, jó kis levegős amerikai palacsintába keverve.
Az amerikai palacsinta a nálunk ismert palacsinta kigyúrt testvére: sütőpor van benne, épp ezért vastagabb és levegősebb, és így persze töményebb is. Szóval, bár méretre kisebbek lesznek ezek a palacsinták, ezekből se fogsz többet megenni, mert méretük ellenére sokkal laktatóbbak.
Hozzávalók
- 130 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 140 ml tej
- 2 tojás
- csipet só
- 1 evőkanál olvadt vaj
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 nagy marék vékonyra szeletelt, megtisztított rebarbara
- plusz vaj a sütéshez
Elkészítés
- Egy edényben keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.
- Egy másik tálban üsd fel a tojást, öntsd hozzá a tejet, és egy villával kicsit verd is fel, majd add hozzá a vajat is, és dolgozd össze alaposan.
- A tejes mixet elegyítsd a lisztessel, és keverd csomómentesre.
- Add hozzá a rebarbarát is, és keverd el.
- Alacsony lángon forrósíts fel egy körömnyi vajat a palacsintasütőben, majd kanalazz rá kb. egy evőkanálnyit a tésztából.
- Amikor a palacsintád teteje már kezd megtelni buborékokkal, készen áll a megfordításra.
- Süsd a másik felét is, amíg aranybarna nem lesz.
- Ismételd meg a folyamatot, amíg el nem fogy a tésztakeveréked.
Tippek
- Nyugodtan készíts egyszerre több palacsintát is a serpenyődben, ha elférnek.
- Tenyérnyi méretet próbálj meg elérni, de éppenséggel süthetsz kisebb vagy nagyobb palacsintákat is – rajtad áll!
- Ha szereted a rebarbara ízét, nyugodtan szórj belőle még pár szeletet a palacsinta tetejére, miután belekanalaztad a palacsintasütőbe.
- Egy kis extra kényeztetésért, tálaláskor locsolj a palacsintákra juharszirupot .
- Ebből a mennyiségből 10-15 palacsinta jön ki, ha többet szeretnél készíteni, szorozd fel a hozzávalókat.
Akár reggelire vagy uzsonnára, sőt desszertnek is tökéletes ez a rebarbarás amerikai palacsinta. Elsőre talán furcsa lehet a megszokott palacsinta után, de amint ráérzel az ízére, garantáltan függőséget okoz.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor azokat itt találod.
Fotó: Emma