Érdekes zöldség a rebarbara: egészen sajátos, savanykás íze van, gyönyörű szép, óriási fodros levelei, amiket öröm nézegetni, annyira tele vannak élettel – de vigyázat, mert mérgezőek! –, a szára pedig mindenféle rosttal és vitaminnal. Bár a rebarbarát legtöbben a rózsaszínes árnyalattal azonosítják, van zöld és piros szárú verziója is.

Olyan egy különleges növény ez, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni, a savanykás szárától egészen a mérgező leveléig. És a jó hír, hogy épp szezonja van, úgyhogy itt a tökéletes alkalom a zsenge, friss rebarbaraszárak felhasználására – mondjuk egy adag, jó kis levegős amerikai palacsintába keverve.

rebarbara amerikai palacsinta recept édesség gasztro Impulzív magazin
Az amerikai palacsinta a nálunk ismert palacsinta kigyúrt testvére: sütőpor van benne, épp ezért vastagabb és levegősebb, és így persze töményebb is. Szóval, bár méretre kisebbek lesznek ezek a palacsinták, ezekből se fogsz többet megenni, mert méretük ellenére sokkal laktatóbbak.

Hozzávalók

  • 130 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 140 ml tej
  • 2 tojás
  • csipet só
  • 1 evőkanál olvadt vaj
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 nagy marék vékonyra szeletelt, megtisztított rebarbara
  • plusz vaj a sütéshez

rebarbara amerikai palacsinta recept édesség gasztro Impulzív magazin


Elkészítés
  1. Egy edényben keverd össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot.
  2. Egy másik tálban üsd fel a tojást, öntsd hozzá a tejet, és egy villával kicsit verd is fel, majd add hozzá a vajat is, és dolgozd össze alaposan.
  3. A tejes mixet elegyítsd a lisztessel, és keverd csomómentesre.
  4. Add hozzá a rebarbarát is, és keverd el.
  5. Alacsony lángon forrósíts fel egy körömnyi vajat a palacsintasütőben, majd kanalazz rá kb. egy evőkanálnyit a tésztából.
  6. Amikor a palacsintád teteje már kezd megtelni buborékokkal, készen áll a megfordításra.
  7. Süsd a másik felét is, amíg aranybarna nem lesz.
  8. Ismételd meg a folyamatot, amíg el nem fogy a tésztakeveréked.
rebarbara amerikai palacsinta recept édesség gasztro Impulzív magazin
Tippek
  • Nyugodtan készíts egyszerre több palacsintát is a serpenyődben, ha elférnek.
  • Tenyérnyi méretet próbálj meg elérni, de éppenséggel süthetsz kisebb vagy nagyobb palacsintákat is – rajtad áll!
  • Ha szereted a rebarbara ízét, nyugodtan szórj belőle még pár szeletet a palacsinta tetejére, miután belekanalaztad a palacsintasütőbe.
  • Egy kis extra kényeztetésért, tálaláskor locsolj a palacsintákra juharszirupot .
  • Ebből a mennyiségből 10-15 palacsinta jön ki, ha többet szeretnél készíteni, szorozd fel a hozzávalókat.

rebarbara amerikai palacsinta recept édesség gasztro Impulzív magazin

Akár reggelire vagy uzsonnára, sőt desszertnek is tökéletes ez a rebarbarás amerikai palacsinta. Elsőre talán furcsa lehet a megszokott palacsinta után, de amint ráérzel az ízére, garantáltan függőséget okoz.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor azokat itt találod.

Fotó: Emma

Szerző