Már itt toporog az ajtónkban az év legmeghittebb ünnepe, a karácsony. Nekem azok a fények és illatok hozzák el az ünnepi hangulatot, melyek a gyermekkorom karácsonyainak emlékeit idézik fel bennem. Ebben az időszakban édesanyámmal mindig együtt sütjük meg a karácsonyi édességeket, melyek elengedhetetlen kellékei az ünnepre való készülődésnek. A háttérben megunhatatlan karácsonyi dalok szólnak, és finom illatok járják át az egész házat, míg sütés közben egyik családi történet követi a másikat… Ez számomra az igazi hangolódás.
A karácsony ízei közül nem hiányozhat a hókifli, ráadásul az elkészítése nem egy nagy ördöngösség, viszont pillanatok alatt nyoma veszhet a kisült falatkáknak, ha nem rejtjük őket egy ünnepi doboz mélyére. Ráadásul az idén sem bíztam a véletlenre a vaníliás finomság „születését”, ugyanis Jung Rita cukrásztól kaptam a receptet, így biztos lehetek abban, hogy olyan lesz a végeredmény, mintha csak egy profi készítette volna el.
Hozzávalók:
- 420 g búzafinomliszt
- 165 g kristálycukor
- 315 g vaj
- 3 db tojássárgája
- 150 g darált dió
- vaníliás porcukor
- egy csipet só
Elkészítés:
- Keverd össze alaposan a lisztet, a cukrot, a finomra őrölt diót és a csipet sót.
- Add hozzá a vajat és a tojássárgáját, majd gyors mozdulatokkal gyúrd össze a masszát, így nem lesz „törős” a tészta.
- Fóliába csomagolva, minimum 8 óra hosszára tedd a hűtőbe pihentetni.
- Ezután oszd szét a tésztát tíz cipóra, majd sodord ki őket egyenként, és vágd fel tíz egyenlő részre.
- A nudlikból formázz kifliket, alakítsd őket kedved szerint.
- Az elkészült formákat helyezd egy sütőpapírral borított sütőlapra, majd tedd a 180°C-ra előmelegített sütőbe. Már 6 perc után érdemes ránézned, hiszen az a jó, ha a tészta világos színű marad, de alulról már kellemes barnás árnyalatú. Ha még nem teljesen sült át, néhány percet adj még neki.
- Végül a langyos kifliket forgasd meg vaníliás porcukorban.
Tippek:
-
A finomliszt helyett használhatsz zabpehelylisztet is.
-
A dió helyett választhatsz mandulát vagy mogyorót.
-
A vaj hideg legyen, amikor az alapanyagokhoz kevered.
-
Érdemes géppel összedolgoznod az alkotóelemeket, mert a vaj megolvad a kezed melegétől, és így egyre nehezebb lesz a tésztával bánni.
-
A már összeállt tésztát sem szabad túlságosan összenyomkodni.
-
Ne lepődj meg, ha a sütőből kivett kiflik törékenyek. Nem rontottál el semmit, amint kihűlnek, keményebbé válnak, másnapra pedig tökéletes lesz az állaguk.
-
A porcukorba belereszelheted akár egy kis biocitrom vagy –narancs héját is, hogy még izgalmasabb ízvilágú legyen a hókiflid.
-
Ha szeretnéd, akkor meg is töltheted lekvárral – talán a sűrű szilvalekvár a legjobb választás erre.
Praktikus még az ünnepek előtt elkészíteni ezt a vaníliás édességet, majd gondosan elrejteni egy karácsonyi hangulatú dobozba, hiszen az íze minden egyes nappal csak finomabb lesz. Ha pedig valaki váratlanul betoppan hozzád, bátran előkaphatod a desszertes dobozkád, mert a hókiflik hosszú ideig megtartják a frissességüket. Egy forró tea vagy egy zamatos kávé mellé mindenképp dukál, ez az örök kedvenc.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Panna