Mi emberek hajlamosak vagyunk kutatni az élet úgynevezett értelme után. Miért vagyunk itt? Mi lehet a célja a létezésünknek? Erre a kérdésre sokan, sokféle választ próbáltak már adni, de azt hiszem azok jártak legközelebb az igazsághoz, akik jeles napokat szenteltek egy-egy étel tiszteletének: az élet (egyik) értelme ugyanis minden kétséget kizáróan az, hogy múló földi létezésünket finom falatokkal édesítsük meg. És így el is érkeztünk a palacsintanaphoz.
Mielőtt bárki felháborodva rázná az öklét, hogy „na persze, még egy mondvacsinált ünnep”, eláruljuk, hogy a palacsintanap az álruhába bújt húshagyókedd, így hát pont csak annyira mondvacsinált, mint ez utóbbi. A palacsintanap nyitja meg a húsvéthoz vezető út kapuját, és milyen finom nyitány ez. Az ünnep mögötti magyarázat egyébként rendkívül emberi és egyszerű, de annál ízletesebb: a böjt kezdete előtti napon valahogy fel kellett használni a maradék tojást és vajat – és itt jött a képbe a palacsinta.
Palacsintát készíteni sokféleképpen lehet, különböző méretben és struktúrával: lehet olyan, amilyennek megszoktuk, lehet a levegős amerikai fajta, és a kettő között gyakorlatilag még bármi más is, attól függően, hogy merre járunk a világban. Liszt, tojás és tej – ezek a jól ismert hozzávalók. Lehet azonban máshogy is palacsintázni: az idei palacsintanap díszvendége nálunk a banános zabpalacsinta, ami ennek a közönségkedvenc fogásnak egy allergiabarát és egészségesre hangolt verziója. Tökéletes reggelire, tízóraira és uzsonnára, vagy csak úgy nassolni, amikor épp kedvünk tartja.
Hozzávalók:
- 2 érett banán
- 2 tojás
- fél csésze zabpehely
- egy teáskanál vaníliaaroma
- kókuszolaj (vagy egyéb zsiradék)
Elkészítés:
- Hámozd meg és egy villával nyomkodd szét a banánokat.
- Add hozzá a tojást és a vaníliát, majd keverd alaposan össze.
- Keverd hozzá a zabpelyhet is.
- Tegyél olajat egy palacsintasütőbe, kicsit melegítsd fel, majd kezdd el kisütni a palacsintákat: kb. egy evőkanálnyi tészta kell egy palacsintához. Kicsit lapogasd el a serpenyőben, majd ha az alja már aranybarna, fordítsd meg, és süsd meg a másik oldalát is.
- A kész palacsintákat akár magukban, akár friss gyümölccsel vagy lekvárral is tálalhatod.
Tippek:
- Ez a mennyiség 10-15 palacsintához elég, mérettől függően.
- Már a tésztába is keverhetsz gyümölcsöt, pl. áfonyát vagy ribizlit.
- Egy hagyományos palacsintasütőben egyszerre akár négy ilyen palacsintát is ki tudsz sütni, így időt is spórolhatsz.
- Ízlés szerint adhatsz a tésztához fűszereket is, mondjuk egy kis fahéjat.
- Nem kell hozzá extra édesítés, hiszen a banán már magában is elég édes.
Fotó: Emma