Őszinte leszek, én már bőven készen állok búcsút inteni a nyárnak. Minden évben várom, hogy jöjjön, és elméletben szeretem is – mit ne szeretnék a végtelen hosszú napokban, a hullócsillagokban, a temérdek friss zöldségben és gyümölcsben, a tücskök ciripelésében? Megmondom mit, a közel negyven fokot, amikor az embernek még létezni sincs kedve. Ezzel a szilvás morzsasütivel én már az őszre és a konyhát belengő sülő piték illatára hangolódom, mert ne haragudj, nyár, de elég volt belőled.
Két egymással összefüggésben nem álló tény kapcsolódik ennek a szilvás sütinek a történetéhez. Az első: lett szilvánk, sok. A második: annyira meleg volt itthon a napokon át tartó 38 fokos időben, hogy egyik este elmenekültünk a szüleimhez, akik rendelkeznek azzal a modern találmánnyal, amit úgy hívnak, légkondicionáló. A jóleső hűvösben olyat tettünk, amit itthon nem szoktunk: ha már kvázi nyaraltunk, bekapcsoltuk a tévét, és az egyik főzőcsatornán le is ragadtunk, ahol a legendás brit szakács, Mary Berry műsora ment éppen.
Mint mondtam ennek a két eseménynek egymáshoz semmi köze, de egy kicsit mégis. Ugyanis miután meglett a szilva, és mielőtt még elmentünk volna hűsölni, közben elkészült ez a szilvás morzsa – aminek az alapja, érdekes módon, éppen egy Mary Berry-recept volt. Nem tudom, ebben az esetben mennyire releváns a jó öreg mondás, hogy véletlenek nincsenek, de a kánikulában felforrt agyam vicces egybeesésnek találta.
Ostoba ötlet volt az így is meleg lakásban sütni? Talán. De mit tegyen az ember, ha itt egy láda érett szilva. Ez a morzsasüti gyors, egyszerű, és mondhatni egy dekonstruált pite. Két figyelmeztetéssel jár. Az egyik: lehet, hogy nem a legnagyobb melegben érdemes nekiállni. A másik: függőséget okozhat.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 900 g szilva, félbevágva, kimagozva
- 70 g barna cukor
- ½ teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 1 ½ teáskanál kukoricaliszt
- ½ teáskanál vaníliaaroma
Hozzávalók a morzsához:
- 175 g liszt
- 75 g hideg vaj, felkockázva
- 70 g barna cukor
- csipet só
- pár csipet zabpehely
Elkészítés:
- A töltelékhez valókat keverjük össze, akár már egyből a sütéshez használt piteformában, vagy egyéb széles, nem túl mély sütésre alkalmas edényben.
- Egy tálban dolgozzuk össze a vajat a liszttel, amíg morzsaszerű állaga lesz. Ezt a lépést akár egy robotgéppel is csinálhatjuk.
- Adjuk ehhez a keverékhez a cukrot és a sót.
- Egyenletesen szórjuk meg vele a szilvákat.
- Hintsük meg egy kevés zabpehellyel.
- Tegyük a tálat 180-200°C fokra előmelegíttet sütőbe, és süssük 30-40 percen keresztül, vagy amíg el nem kezd aranybarna színt ölteni a teteje.
- Hagyjuk picit hűlni, és már lehet is falni.
Tippek:
- Érdemes az edény alá még egy tepsit is helyezni, ha esetleg kibuggyanna a szilvás töltelék.
- Tálalhatjuk vaníliafagyival vagy tejszínhabbal is egy kis extra ízbombáért.
- Akár almás verzióban is elkészíthetjük – ehhez van is receptünk.
Finom, otthonos, egyszerű és gyors – ezekkel a pozitív tulajdonságokkal bír ez a szilvás morzsa, és már alig várom, hogy újra elkészítsem, amint 30 fok alá esik a hőmérséklet.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotók: Emma