Podcastunk ismét különkiadással jelentkezik, egy célzott tudományterület szakértőjének megszólításával – középpontjában még mindig az egészséges női lét hívószóval. Ezúttal a táplálkozástudomány, azaz a dietetika területéről hívtuk vendégünket, Dusa Fanny klinikai dietetikust, egészségügyi menedzsert, aki megannyi, a táplálkozási szokásainkkal (is) összefüggő jelenségre mutat rá.
A dietetika elsődleges célja, hogy személyre szabott étkezési szokások kialakításában, illetve már meglévő betegségekhez alkalmazkodó étrend létrehozásában segítsen. Egyik sem könnyű feladat – mutat rá Fanny, főszerkesztőnkkel, a Női Lét-adások állandó házigazdájával, Pannával folytatott beszélgetésében. „A dietetika számos táplálkozás okozta civilizációs betegség mellett, a nőgyógyászat területén is rendkívül fontos szerepet játszik, mivel a megfelelő táplálkozás és életmód jelentősen befolyásolhatja a női reproduktív egészséget, a hormonális egyensúlyt, a terhességet és a különféle nőgyógyászati problémák kezelését” – olvasható annak a fővárosi egészségközpontnak a honlapján, melynek csapatát Fanny is erősíti. Adásunkban a személyre szabott, valamint az egyes betegségek esetén alkalmazandó étrend mellett, számos izgalmas területre kalandozik: szóba kerül többek között az alvás mennyiségi és minőségi fontossága, ahogy a különböző divatdiéták és „tiltólisták”, de a közhiedelemben elterjedt tévhitekről is hallhatsz új epizódunkban. Mert – mint arra Fanny is rámutat –, ha az étel az üzemanyagunk, akkor annak „mennyiségi és minőségi bevitele határozza meg, hogy hogyan üzemelünk.”
Részlet a beszélgetésből:
– Többször is elhangzott már a tudatosság, pedig az egyáltalán nem olyan egyszerű dolog!
– A tudatosság olyan, mint az autóvezetés. Az elején még valamennyi idegszálunkkal koncentrálunk minden egyes sebességváltásra, előzésre és tolatásra, aztán eltelik egy kis idő, és vígan, énekelve száguldunk a Balatonra, mert eleget gyakoroltunk. Persze ennek ellenére nagyon figyelünk, de ekkor már nem görcsölünk rá az öt kilométer múlva következő kanyarra, mert már tudjuk, hogy mit kell tennünk.
– Mi az első lépés a tudatosság felé?
– Beszélgessünk el saját magunkkal, vizsgáljuk meg, hogy a közelmúltban mi minden változott az életünkben. Nem mindegy, hogy kit és hány éves korában ér el ez a dolog. A leggyakoribb problémák, hogy „gyereket szeretnék, de nincs peteérésem, nem jön össze”, „gyereket szeretnék, de inzulinrezisztens lettem”, vagy „hullik a hajam”. Vegyük górcső alá az életünket, és nézzük meg, hogy mit teszünk a saját egészségünkért, netán, hogy mindig másnak akarunk-e megfelelni, miközben elveszünk a saját életünkben.
– Miket érdemes listázni?
– Például, hogy milyen fizikai tüneteket tapasztalunk: éjszakai felébredés, pattanásos bőr, szőrösödés, elmaradt vagy túl gyakori menstruáció, hízás, fogyás, görcsös puffadás… Ha ezeket végigvettük, azt is gondoljuk át, hogy mit is eszünk? A táplálkozási napló fontos vesszőparipám, mert ha leírjuk, hogy mit és mikor fogyasztottunk, sok mindennel szembesülhetünk, főleg, ha azt is feljegyezzük, hogy milyen volt a hangulatunk és az érzéseink evés közben. Kiderülhet az is, hogy valójában azt csináljuk-e, amit a fejünkben tudunk, vagy csak gondoljuk – például, hogy tényleg megisszuk-e a napi két liter vizet. Ezek fontos szembesülések, és általában ilyenkor kerül képbe a szakember. Én 2017 óta foglalkozom meddőségi kezelésekkel, ezért jellemzően abban a szituációban találkozom a nőkkel, amikor azzal szembesülnek, hogy „nem jön össze a baba”. Ilyenkor kezdjük személyre igazítani a dolgokat – nem azt ígérem, hogy ez az út könnyű lesz, hanem azt, hogy eredményes.
- Impulzív rajongónk vagy?
- Szeretnél minden hírünkről időben értesülni?
- Ott szeretnél lenni a programjainkon?