Van ez a dolog a napfénnyel, hogy amikor megérkezik, átveszi a hatalmat, onnantól ő uralkodik, parancsol, karmesterként vezényel: magnóliák, liliomok és akácok az ő szavára bomlanak és a sötétségnek nincs esélye többé.
Az év negyedik havában, a nap-éj egyenlőség lezajlása után aranyban fürdőzünk. Ez az arany-asszociáció hívta életre a napsárga tortácska képét, melynek felmenője a messze földön híres francia citromtorta. E frankofón örökség miatt XIV. Lajos, a Napkirály volt az, akinek elsőként szándékoztam dedikálni a készülő cukrászművet. Azonban amikor valóban elkészült, az olyan volt, mint maga a napfürdőben való merítkezés, amely elhozta a sós tengerízt is és Olaszország legnagyobb régiója, Szicília tája tárult elém. Így hát hagytam Lajost, és elmerültem a dolce vita-ban.
Minden, ami a Nap-tortácskához kell:
- kandírozott citromhéj
- tortalap (gluténmentes verzió)
- citromkrém
A Nap kandírozott sugarai – kandírozott citromhéj
A kandírozás eljárása a tartósítás egy módszere, amely során a gyümölcsökben természetesen megtalálható vizet cukorral helyettesítjük.
Hozzávalók
- 0,5 kg citrom ~ 4 db citrom (1 db citrom ~ 120 g)
- 0,5 kg gyümölcshöz 0,5 liter szirupot számolok (0,5 l vízhez 420 g nádcukor)
Elkészítés
1. A citromok héján néhány bevágást ejtek, hogy egészben le tudjam hámozni a gyümölcshúsról.
2. A héjat fél centis csíkokra vágom, majd forró vízbe dobom, és 10-15 percig főzöm.
3. A kimért cukorból és vízből szirupot főzök.
4. Az előfőzött citromhéjakat a szirupba dobom, és nagyjából 30 percig főzöm benne, amíg kissé átlátszóvá, üvegessé válnak.
5. Az elkészült napsugarakat kiveszem a szirupból, megforgatom cukorban, majd sütőpapíros tepsire terítem, és 1 napig szárítom.
* Ha többféle gyümölcsöt készítek, mindegyiket külön szirupban főzöm, hogy ne keveredjenek az ízek.
* A megmaradt szirupot félreteszem ízesítőnek teába, süteményekbe.
A tűzmag – Tortalap (gluténmentes verzió)
Hozzávalók (26 / 28 cm átmérőjű piteformához)
- 200 g kölesliszt
- 110 g barna rizsliszt
- 150 g hideg biomargarin
- 2 kupak juharszirup
- hideg víz (opcionális)
Elkészítés
1. Melegítsd elő a sütőt 180 °C-ra.
2. Egy szimpatikus eszközzel vagy kézzel keverd össze a kimért alapanyagokat. *
3. Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát egy nagyjából 5 mm-es vastag kör formára.
4. A megformázott korongot helyezd a piteformába, simítsd bele a forma aljába és az oldalaihoz is, majd az előbbit kicsit szurkáld meg villával, hogy sütés közben a meleg levegő szabadon távozhasson.
5. Süsd mindössze 10-15 percig, amíg a tészta aranylani nem kezd.
6. Végül hagyd kicsit kihűlni a formában.
* A cél egy gyúrható, jól formázható tészta. Ha túl nedves, adj hozzá még lisztet, ha túl száraz, a vízzel hozz létre egyensúlyt.
Az arany Napkorong – Citromkrém
Hozzávalók
- 750 g konzerv kókusztej (a szilárd rész)
- 60 g méz
- 160 g facsart citromlé
- 70 g kukoricaliszt
- 1-2 evőkanál kurkuma (a napsárga szín miatt)
Elkészítés
1. Az összes kimért hozzávalót helyezd egy gyorsforraló edénybe és egy habverővel kezd el kevergetni őket.
2. A keverést folytasd közepes fokozaton 5-10 percig, míg egy homogén, sűrű masszát kapsz.
3. Gyors mozdulatokkal kanalazd az elkészült folyékony aranyat a piteformában várakozó tésztakehelybe.
4. Pihentesd az egészet 3 órán át a hűtőszekrényben.
A hűtő ajtaját kinyitva olyan sárga torta mosolyog majd rád, hogy bizony megirigyelné Lajos is, a néhai Napkirály, hadd örüljön, hogy a szicíliai barangolásból, mégis visszakanyarodunk hozzá.
Ez az én áprilisi mesém, és a Tiéd?