A karácsonyt sokan, sokféleképpen ünnepeljük, de egy biztos: mézeskalács nélkül nem telhet el. Ha azonban a mézeskalácsnak csak az ízét szereted, elkészíteni már nem annyira, akkor ez a mézeskalács muffin jó megoldás: sokkal könnyebb és gyorsabb megcsinálni, az íze azonban hozza a szeretett klasszikusét.
A mascarponés krém nélkül is finom, de az segít egy kicsit ellensúlyozni a muffin „töménységét”, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálni vele. A kettő együtt pont elég édes ahhoz, hogy még ne legyen émelyítő, de aki nagyon édesszájú, az bátran használhat egy kicsit több cukrot hozzá, ugyanis alapból sincs benne annyi, mint sok más receptben – a hangsúly inkább a mézeskalács ízen van.
Mivel a tészta nem túl nedves, így könnyen kijön a papírból is, de ha szeretnéd minimalizálni a sütéssel járó szeméttermelést, akkor a szilikonos muffinformák jó befektetések lehetnek hosszú távon. De akár előre ki is olajozhatod a muffinsütőt, és akkor semmilyen extra formára nem lesz szükséged.
Hozzávalók a muffinhoz:
- 250g liszt
- 1½ teáskanál sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1½ teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál fahéj
- ½ teáskanál szerecsendió
- csipet só
- 1 tojás
- 90g barna cukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 púpozott teáskanál méz (kb. 30-40g)
- 130g görög joghurt
- 50ml növényi olaj (rizskorpa, napraforgó, stb.)
Hozzávalók a krémhez:
- 115g mascarpone
- 30g porcukor
- 200ml habtejszín
- ¼ teáskanál szerecsendió
Elkészítés
- Keverd össze egy edényben a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fűszereket és a sót.
- Egy másik edényben verd fel a tojást, majd add hozzá a cukrot, vaníliaaromát, mézet, joghurtot és olajat is. Dolgozd jól össze.
- Add a lisztes keverékhez a folyékony masszát, és egy spatulával keverd össze.
- Kanalazd a tésztát előkészített muffinformákba – próbálj mindegyikbe egyforma mennyiséget tenni.
- Előmelegített sütőben (190°C) süsd nagyjából 20 percig. Utána hagy kihűlni.
- A krémhez kézi mixerrel keverd össze a mascarponét és a porcukrot, majd add hozzá a tejszínt és a szerecsendiót is és mixeld addig, amíg kemény habot nem kapsz.
- Kanalazd a habot egy nyomózsákba, és ízlés szerint dekoráld a habbal a muffinokat.
Tippek:
- A fűszerek helyett használhatsz mézeskalács fűszerkeveréket is, nagyjából 2,5 teáskanál elég is lesz.
- Ha fűszeresebb ízt szeretnél, adj hozzá többet a fűszerekből ízlés szerint.
- Vigyázz, nehogy túlsüsd a tésztát, mert akkor száraz lesz. Érdemes már korábban megbökni egy fogpiszkálóval a muffinokat – ha tisztán jön ki belőlük, akkor már készen is vannak.
- A hab készítésénél figyelj arra, hogy a habtejszín és a mascarpone is hideg legyen.
- Ha nincs nyomózsákot, használj sima zacskót – egyszerűen csak vágd le a csücskét, miután belekanalaztad a krémet.
- Ne aggódj, ha nem sikerül szépre a hab a muffinok tetején, ez nem szépségverseny. A legegyszerűbb, ha csigavonalban próbálod meg rányomni a krémet.
- Dekorációnak használhatsz rozmaring ágacskákat, amik majdnem olyanok, mint egy kis fenyő.
- Ez a mennyiség 12 muffinra elég, ha többet szeretnél készíteni, szorozd fel a hozzávalókat.
Akár egy óra is elég lehet rá, hogy mindenestül elkészítsd a muffinokat, ami sokkal gyorsabb, mint igazi mézeskalácsot sütni. És persze, a mézeskalács ízén kívül, annak finom illata is garantált a sütés közben!
Fotó: Emma