Imádok kipróbálni különböző ízvilágokat, és nagy szerelmem lett az ázsiai konyha. Ezt az egyszerű fogást azért találtam ki, hogy a hétköznapokba is belecsempészhessek valamit a Kelet ízeiből, még ha csak ilyen sajátos módon is. Aprítókéseket elő, szükség lesz rájuk!
Hozzávalók:
- fél kiló csirkemellfilé, kockázva
- egy evőkanálnyi megtisztított, apróra szelt gyömbér
- 1 nagy sárgarépa
- 1 közepes méretű póréhagyma vagy 2-3 darab újhagyma
- 1 paprika
- pár levél kelkáposzta
- 2-3 gerezd fokhagyma, apróra szelve vagy karikázva
- szójaszósz
- egy csésze rizs
- egy löket olívaolaj
Elkészítés:
- Minden zöldséget apríts fel.
- Egy nagy és mély serpenyőben, kevés olívaolajon és alacsony hőfokon párold meg az apróra szelt gyömbért és fokhagymát, majd add hozzá a húst is.
- Közben főzd meg a rizst: egy csésze rizshez két csésze sós vízre lesz szükséged.
- Ha a hús már kifehéredett, mehetnek rá a zöldségek, a káposzta kivételével, mert azt ráérsz kicsit később hozzáadni.
- Gyakran kevergetve párold alacsony hőfokon, majd amikor már puha a hús, adj hozzá kb. 10 evőkanál szójaszószt.
- Keverd jól el, majd ad hozzá a megfőtt rizst is.
- Máris tálalhatod!
Tippek:
- Rizs helyett akár üvegtésztával (vagy spagetti tésztával) is készítheted.
- A szójaszósz mennyiségét nyugodtan igazítsd a saját ízlésedhez, de először használj inkább kevesebbet.
- Más zöldségeket is használhatsz: spárgát, cukkinit, padlizsánt, ami épp van még otthon, csak apróra szeld őket.
- A szójaszósz sóssága miatt már nem szükséges külön sóznod.
- A póré- vagy újhagyma zöld részeit is használd fel.
- A gyömbér legegyszerűbb pucolási módja a kiskanál, mert az élével könnyedén lekaparhatod a gyömbér héját.
- Vigyázz, hogy az elején ne égjen meg a gyömbér és a fokhagyma.
Fotó: Emma