Szeretek húsmentes fogásokat készíteni, egyrészt egészségügyi, másrészt környezetvédelmi okokból. Sokszor azonban az a kifogás éri ezeket az ételeket, hogy nem elég laktatóak, azonban ez a csicseriborsó-paprikás büszkén hazudtolja meg a vádakat. Gyors, egyszerű, pénztárcabarát és egy igazi ízbomba – egy rossz szavunk nem lehet rá.

csicseriborsó paprikás recept Impulzív Magazin
A sütés-főzés legfárasztóbb része talán nem is az, amikor el kell készíteni valamit, hanem amikor ki kell találni, hogy mi legyen az ebéd. Vagy a vacsora. Vagy a reggeli. Egy idő után a megszokott receptek már unalmasak, de a rengeteg opció között keresgélni is fárasztó. Épp egy ilyen, a menütervezésben teljes kiégett állapotomban találkoztam a csicseriborsó-paprikás intézményével, és azóta rendszeres vendég a konyhánkban.

Ennek egyik fő oka, hogy gyors és egyszerű, mert bár ez sokszor elhangzik az Impulzív falatok receptjeinél, a nagy átlagot nézve ez nem alapvetés. A csicseripaprikás másik hatalmas előnye, hogy a legtöbb hozzávalója nagy valószínűséggel a hétköznapokban is ott lapul a kamránkban, így nem kell miatta külön bevásárlást tartanunk. És itt még nincs vége az előnyöknek! Olcsó fogás, ami azt hiszem mindenki számára fontos tényező manapság, de ez nem jelent kompromisszumot az ízek terén. Meggyőztelek már?

csicseriborsó paprikás recept Impulzív Magazin


Hozzávalók:

  • 2 evőkanál vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál paprika
  • 1 teáskanál só
  • 1 nagy csipet bors
  • 1 teáskanál paradicsomsűrítmény/paszta
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 2 konzerv csicseriborsó, a levét leöntve, átöblítve (400g-os)
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 kocka zöldségleves kocka feloldva egy bögre forró vízben
  • 1 konzerv aprított paradicsom (400g-os)
  • 2 evőkanál tejföl
  • negyed kiló a kedvenc tésztádból (vagy több, ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. Amíg elkészül a szósz, tedd fel főni a tésztát az utasításoknak megfelelően.
  2. Egy evőkanál vajon és két evőkanál olívaolajon párold át közepes/alacsony lángon egy serpenyőben a hagymát a sóval és a borssal, nagyjából 5-7 percig, amíg üveges lesz.
  3. Add hozzá a paradicsomsűrítményt és fokhagymaport, és kevergetve főzd olyan 4-5 percig.
  4. Most jöhet a csicseriborsó és paprika, majd alaposan keverd össze az egészet.
  5. Add hozzá a lisztet is, és dolgozd el benne.
  6. Ezután a zöldségalaplé, az aprított paradicsom és a tejföl kerül bele, jól elkeverve.
  7. Főzd 5-10 percig, néha megkeverve, de ne forrald fel.
  8. Közben, ha kifőtt a tésztád, szűrd le és forgasd át egy evőkanál vajjal.
  9. Akár össze is keverheted a csicseripaprikást és a tésztát, vagy külön is szedhetsz belőle.
  10. Extra ízért szórd meg aprított petrezselyemmel!

csicseriborsó paprikás recept Impulzív Magazin


Tippek:

  • Ha szereted a csípőset, adj hozzá csilipelyheket is.
  • Ha vegán verziót szeretnél, a vajat és a tejfölt helyettesítsd növényi alternatívákkal.
  • Tészta helyett akár nokedlivel, rizzsel vagy más körettel is készítheted.

Gyors, ízletes és esélyes, hogy nem lesz belőle maradék – pont az ilyen recepteket szeretjük az Impulzív Falatok rovatban.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

 

Szerző