Amikor elérkezik az október vége, mindenkin kicsit úrrá lesz a borzongás, hiszen a hónap utolsó napján ünnepeljük halloweent. Nem, nem egy nyugati divatról van szó, a halloween gyökerei ugyanis ugyanolyan régre nyúlnak vissza, mint minden más ünnepé, ráadásul szerte a világban kötődnek hagyományok ehhez a jeles naphoz. Akárhogy is ünnepeljük, ezek a borzongós falatok tökéletes kiegészítői minden halloweeni terítéknek.

halloween recept Impulzív Magazin
Ha röviden akarjuk összefoglalni halloween eredetét és célját, akkor mindenképp meg kell, hogy említsük a régi kelta fesztivált, a Samhaint, amely az aratási szezon végét és a tél jöttét jelezte. Ilyenkor az emberek tüzeket gyújtottak, és maskarába bújtak, hogy távol tartsák a szellemeket. Az ünnep ma ismert formája – töklámpásokkal, jelmezekkel, csokigyűjtéssel – évezredek során alakult ki és fejlődött modern világunk változásaival együtt.

Számomra a halloween a jelmezek, a baráti összeülések és a finom falatok ünnepe. Minden hozzátársított horror ellenére is egy melegséget árasztó esemény, amely a közösségről szól és a fényről a sötétséggel szemben – no, meg egy kis egészséges borzongásról. Ez a négy egyszerű, gyorsan elkészíthető recept is ezt szimbolizálja.

Síron túli ribizli szószos koporsók



Amire szükséged lesz:

  • kész leveles tészta
  • barna cukor
  • ribizli
  • tojás

Elkészítés:

  1. Vágj ki koporsó alakokat a tésztából.
  2. Egy lábasban főzd össze a ribizlit pár kanál barna cukorral, amíg szósz állagú nem lesz.
  3. Tegyél a koporsók felének a közepére kb. egy teáskanálnyit a szószból, majd óvatosan tegyél mindegyikre egy másik kivágott koporsóformát.
  4. Egy villával nyomkodd össze a széleket, majd kend le valamennyit felvert tojással, és szórd meg egy kis barna cukorral.
  5. Kicsit szurkáld össze mindegyik koporsó tetejét, hogy ne „nőjenek” túl nagyra.
  6. Előmelegített sütőben (180°C) nagyjából 20 perc alatt készre sül – akkor jó, ha már szépen elkezd barnulni.
  7. Vedd ki őket a sütőből, és hagyd, hogy teljesen kihűljenek.

Tippek:

  • Bármilyen más gyümölcsből elkészítheted a szószt, de akár lekvárt is tehetsz bele.
  • Vigyázz, ne töltsd túl a koporsókat, mert kifolyik a szósz.


Meredt szemű múmiavirslik

halloween recept Impulzív Magazin
Amire szükséged lesz:

  • kész leveles tészta
  • virsli
  • majonéz

Elkészítés:

  1. Vágj 1-2 centi vastagságú csíkokat a tésztából.
  2. Tekerd be velük a virsliket, mintha kis múmiák lennének – a szemüknek hagyj szabadon helyet.
  3. Előmelegített (180°C) sütőben süsd őket kb. 10 percig, amíg a tészta át nem sül.
  4. Ha kihűlt, majonézzel rajzolj nekik szemeket.

Tippek:

  • A szemnek használhatsz akár ketchupot is, vagy kész cukorkaszemeket, esetleg egész borsszemeket.
  • Plusz ízért kend le a tésztát felvert tojással, és szórd meg sóval.


Rémisztő tarantulás minipizzák

halloween recept Impulzív Magazin
Amire szükséged lesz:

  • kész pizzatészta
  • Mindentudó paradicsomszósz – recept az Otthon a konyhában receptfüzetben
  • sajt
  • fekete olívabogyó

Elkészítés:

  1. Készítsd el a szószt.
  2. A tésztát szaggasd ki pohárral vagy egy kör alakú formával.
  3. A körökre tegyél a szószból (bőségesen), szórd meg reszelt sajttal, majd a felvágott olívákból formázz pókot a tetejükre.
  4. Előmelegített sütőben (180°C) süsd kb. 15 percig, vagy amíg a sajt el nem kezd pirulni.

Tippek:

  • Nyugodtan tegyél rá más feltéteket is.
  • A pókokat akár utólag is ráteheted, így kisebb az esélye, hogy a sütőben szétcsúsznak.

Véres koporsó falatkák

halloween recept Impulzív Magazin
Amire szükséged lesz:

  • toastkenyér
  • kedvenc szendvicsfeltétjeid
  • szalámi
  • ketchup

Elkészítés:

  1. A kenyereket vágd koporsó alakúra, majd kend meg kedvenc feltétjeiddel, tegyél bele ízlés szerint szalámit, zöldségeket.
  2. Locsold meg ketchuppal, majd tedd rá a kenyér „fedelét”.
  3. Szalámiból vágj kis keresztet a koporsók tetejére.

Nálunk ezek a borzongós falatkák kerülnek majd a halloweeni asztalra. Egyetek finomakat, beszélgessetek jókat, és vigyázzatok, nehogy elkapjanak a szellemek ezen a bűvös napon!

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

 

Szerző