Amikor elérkezik az október vége, mindenkin kicsit úrrá lesz a borzongás, hiszen a hónap utolsó napján ünnepeljük halloweent. Nem, nem egy nyugati divatról van szó, a halloween gyökerei ugyanis ugyanolyan régre nyúlnak vissza, mint minden más ünnepé, ráadásul szerte a világban kötődnek hagyományok ehhez a jeles naphoz. Akárhogy is ünnepeljük, ezek a borzongós falatok tökéletes kiegészítői minden halloweeni terítéknek.
Ha röviden akarjuk összefoglalni halloween eredetét és célját, akkor mindenképp meg kell, hogy említsük a régi kelta fesztivált, a Samhaint, amely az aratási szezon végét és a tél jöttét jelezte. Ilyenkor az emberek tüzeket gyújtottak, és maskarába bújtak, hogy távol tartsák a szellemeket. Az ünnep ma ismert formája – töklámpásokkal, jelmezekkel, csokigyűjtéssel – évezredek során alakult ki és fejlődött modern világunk változásaival együtt.
Számomra a halloween a jelmezek, a baráti összeülések és a finom falatok ünnepe. Minden hozzátársított horror ellenére is egy melegséget árasztó esemény, amely a közösségről szól és a fényről a sötétséggel szemben – no, meg egy kis egészséges borzongásról. Ez a négy egyszerű, gyorsan elkészíthető recept is ezt szimbolizálja.
Síron túli ribizli szószos koporsók
Amire szükséged lesz:
- kész leveles tészta
- barna cukor
- ribizli
- tojás
Elkészítés:
- Vágj ki koporsó alakokat a tésztából.
- Egy lábasban főzd össze a ribizlit pár kanál barna cukorral, amíg szósz állagú nem lesz.
- Tegyél a koporsók felének a közepére kb. egy teáskanálnyit a szószból, majd óvatosan tegyél mindegyikre egy másik kivágott koporsóformát.
- Egy villával nyomkodd össze a széleket, majd kend le valamennyit felvert tojással, és szórd meg egy kis barna cukorral.
- Kicsit szurkáld össze mindegyik koporsó tetejét, hogy ne „nőjenek” túl nagyra.
- Előmelegített sütőben (180°C) nagyjából 20 perc alatt készre sül – akkor jó, ha már szépen elkezd barnulni.
- Vedd ki őket a sütőből, és hagyd, hogy teljesen kihűljenek.
Tippek:
- Bármilyen más gyümölcsből elkészítheted a szószt, de akár lekvárt is tehetsz bele.
- Vigyázz, ne töltsd túl a koporsókat, mert kifolyik a szósz.
Meredt szemű múmiavirslik
Amire szükséged lesz:
- kész leveles tészta
- virsli
- majonéz
Elkészítés:
- Vágj 1-2 centi vastagságú csíkokat a tésztából.
- Tekerd be velük a virsliket, mintha kis múmiák lennének – a szemüknek hagyj szabadon helyet.
- Előmelegített (180°C) sütőben süsd őket kb. 10 percig, amíg a tészta át nem sül.
- Ha kihűlt, majonézzel rajzolj nekik szemeket.
Tippek:
- A szemnek használhatsz akár ketchupot is, vagy kész cukorkaszemeket, esetleg egész borsszemeket.
- Plusz ízért kend le a tésztát felvert tojással, és szórd meg sóval.
Rémisztő tarantulás minipizzák
Amire szükséged lesz:
- kész pizzatészta
- Mindentudó paradicsomszósz – recept az Otthon a konyhában receptfüzetben
- sajt
- fekete olívabogyó
Elkészítés:
- Készítsd el a szószt.
- A tésztát szaggasd ki pohárral vagy egy kör alakú formával.
- A körökre tegyél a szószból (bőségesen), szórd meg reszelt sajttal, majd a felvágott olívákból formázz pókot a tetejükre.
- Előmelegített sütőben (180°C) süsd kb. 15 percig, vagy amíg a sajt el nem kezd pirulni.
Tippek:
- Nyugodtan tegyél rá más feltéteket is.
- A pókokat akár utólag is ráteheted, így kisebb az esélye, hogy a sütőben szétcsúsznak.
Véres koporsó falatkák
Amire szükséged lesz:
- toastkenyér
- kedvenc szendvicsfeltétjeid
- szalámi
- ketchup
Elkészítés:
- A kenyereket vágd koporsó alakúra, majd kend meg kedvenc feltétjeiddel, tegyél bele ízlés szerint szalámit, zöldségeket.
- Locsold meg ketchuppal, majd tedd rá a kenyér „fedelét”.
- Szalámiból vágj kis keresztet a koporsók tetejére.
Nálunk ezek a borzongós falatkák kerülnek majd a halloweeni asztalra. Egyetek finomakat, beszélgessetek jókat, és vigyázzatok, nehogy elkapjanak a szellemek ezen a bűvös napon!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!