Az évnek ez az időszaka a családi és baráti összejövetelekről szól, melyek elengedhetetlen része valami finomság az asztalon. A karácsonyi meghittséget általában őrölt rohanás előzi meg, amikor sokszor azt érezzük, semmire nem jut idő. Ez a megúszós, almás-fahéjas karika recept életmentő lehet a nagy rohanásban, amikor az utolsó pillanatban jut eszünkbe, hogy milyen jó lenne sütni valamit.
Bár évszaktól és alkalomtól függetlenül is szeretjük a gyors és egyszerű süteményeket, ez most tényleg mindkét kritériumból csillagos ötösre vizsgázik. Persze szükségünk lesz hozzá egy nagyon fontos összetevőre: kész leveles tésztára, úgyhogy érdemes az utolsó nagy bevásárlókörút alkalmával bedobni egy ilyet a kosárba.
A kész tésztából kapható sima hűtős és fagyasztós változat is: a hűtős békésen elálldogál majd addig, amíg hirtelen előre be nem jelentkezett vendégek érkeznek majd, vagy épp csak úgy érezzük a karácsonyi falatozás-maraton alatt, hogy jól esne még valami édes. A fagyasztott verziónál azonban extra idővel is számolnunk kell, amíg kienged a tészta.
A folyamat leghosszabb része a sütés, egyébként tényleg rendkívül gyorsan elkészíthetőek ezek az almás-fahéjas karikák, és bár van bennük valami igazán karácsonyi, egész évben jó kis partitrükk lehet ez a tarsolyunkban.
Hozzávalók:
- 500 g leveles tészta
- 4 nagy alma
- 60 g olvasztott vaj
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 5 teáskanál kristálycukor
Elkészítés:
- A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki vékonyra, olyan 2-3 milliméter vastagságúra (ha alapból vékonyra nyújtott, ezt a részt át is ugorhatod).
- Szaggass belőle almakarika nagyságú korongokat – nagy almák esetén, erre tökéletes egy befőttesüveg szája.
- Mosd meg és hámozd meg az almát, szedd ki a csutkáját, majd szeld 5-8 mm vastag karikákra.
- A korongokat tedd sütőpapíros tepsire, és kend meg az olvasztott vajjal.
- Minden korongra tegyél egy almakarikát, kend le azt is vajjal.
- Keverd össze a fahéjat és a cukrot, és szórd meg a korongok tetejét vele.
- 170°C-on süsd olyan 30-40 percet, amíg a tészta el nem kezd színesedni.
- Hagyd kihűlni, mielőtt tálalnád.
Tippek:
- Alma helyett akár ananászt is használhatsz hozzá.
- A tészta akár vastagabb is lehet, viszont érdemes arra figyelni, hogy akkora korongokat szaggass, amekkora almaszeleteid lesznek.
- Ehhez a recepthez a savanykás alma passzol a legjobban.
Mindent összevetve, egy óra alatt elkészül ez a sütemény, de a végeredményen határozottan nem érződik, hogy megúszós receptről van szó. Vigyázat, kapós lesz!
Ha további karácsonyi ötleteket, tippeket és recepteket keresel, kattints ide!
Fotó: Emma