Nem szerettem a gyömbért. Nem is értettem, hogyan lehet szeretni: mar, ég tőle a gyomrom – fura az egész. Persze tudtam, hogy jó hatása van, de nem foglalkoztam vele. Néhány hónapja viszont szembejött velem egy gyömbéres immunerősítő receptje, és azóta szinte függő vagyok.

Rólam tudni kell, hogy sosem követem a recepteket teljes mértékben: megnézem, mik az összetevők, és nagyjából milyen arányban, de egyéni ízlés szerint készítek mindent. Szerencsére van is érzékem a főzéshez, ezért a szám íze szerint tudom formálni a recepteket. Bár ez még nem gasztronómia, és így voltam ezzel a gyömbéres itallal is.

Azóta többféle verzióban elkészítettem már, és most megmutatom közülük a három kedvencemet. Természetesen mindegyik alapja megegyezik: gyömbér, kurkuma és fekete bors. A gyömbér egy sokoldalú fűszernövény, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumellenes hatású, nagyon jó immunerősítő, de ízületi vagy menstruációs fájdalmak ellen is hatékony, sőt, a gyomor és a bélrendszer egészségéhez is hozzájárul. A kurkuma is nagyon erős gyulladáscsökkentő, a felszívódásához pedig bors szükséges. Amit még beleteszek, az az almaecet, mert több jótékony hatása is van, az egyik például, hogy segíti az emésztést.

gyömbéres immunerősítő impulzív magazin

Sárga verzió:

  • 3-4 db tenyérnyi gyömbér
  • 1 biocitrom héja és belseje (a héj fehér részét és a magokat nem használom fel)
  • 1 bionarancs vagy -mandarin héja és belseje
  • fél grapefruit belseje
  • 1 zöld alma megpucolva (a héját én készítés közben megeszem)
  • 2-3 teáskanál kurkumapor (a legjobb persze a friss kurkuma)
  • fél kávéskanál őrölt fekete vagy tarka bors
  • egy csipetnyi chili vagy Cayenne-bors
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1-2 dl víz vagy zöld tea

Zöld verzió:

  • 3-4 db tenyérnyi gyömbér
  • 1 biocitrom héja és belseje
  • 3 kivi
  • 1 zöld alma megpucolva
  • 100 g spenót
  • egy jó nagy csokor mentalevél
  • 1 teáskanál kurkuma
  • fél kávéskanál őrölt fekete vagy tarka bors
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1-2 dl víz vagy zöld tea

Piros verzió:

  • 3-4 db tenyérnyi gyömbér
  • 1 biocitrom héja és belseje
  • 3 bionarancs belseje és egynek a héja
  • 1 alma megpucolva
  • 3 répa
  • 1 cékla
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • fél kávéskanál őrölt fekete vagy tarka bors
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1-2 dl víz vagy zöld tea

A gyömbért és a répát (ha van az adott receptben) a keménysége miatt először aprítógépbe teszem, és egy kicsit szárazon, majd egy minimális vízzel hosszasan aprítom őket. Utána a turmixba kerülnek a többi hozzávalóval együtt. A mixet addig pürésítem, amíg nagyon sűrű folyadékot nem kapok, melyet nem szűrök le, hanem ilyen állapotban, rostosan és sűrűn jégkockatartóba teszek, majd be a fagyasztóba. Ha valaki nem szereti a rostokat az italában, az fagyasztás előtt nyugodtan leszűrheti. A gyömbéres mix hűtőben egyébként 4-5 napig biztosan eláll. A megfagyott kockákból mérettől függően egyet vagy akár többet is beleteszek egy pohár vízbe, és minden reggel egy részét még éhgyomorra, reggeli előtt elfogyasztom. Engem azonnal energiával tölt fel! Egyáltalán nem ég a gyomrom tőle, és az ízét is nagyon megszerettem. A fagyasztással természetesen bizonyos vitaminok mennyisége csökken, de a gyömbéres ital rengeteg jó hatás így sem marad el.

A sárga és a zöld verzió különösen jó frissítőként, kvázi limonádéként, a pirosban pedig szezonális zöldségek vannak, ami azért előnyös, mert ezek a növények ilyenkor vannak az érésük csúcsán, így ekkor tartalmazzák a legtöbb hasznos anyagot.

Pro tipp 1: a céklás-fahéjas verzió meleg vízzel felöntve, esetleg egy kiskanál mézzel nagyon kellemes ital a hűvös időben. (A víz ne legyen 40 foknál melegebb, hogy ne nyírjunk ki minden vitamint!)

Pro tipp 2: az italok magas savtartalma miatt javasolt őket inkább szívószállal inni a fogaink védelme érdekében, mert úgy jóval kevésbé károsítják a fogzománcunkat.

Egészségünkre!

Szerző