Ha a nyárra gondolok, illatok és ízek tömkelege jut az eszembe. A zápor utáni gőzölgő beton, a hársfavirágok és a kiégett fű illata elegyedik az én nyári parfümömben a málna, a szeder és a barack ízével. És persze ott van benne a levendula színe, illata és íze is. Tavaly szirup készült ebből a szemet gyönyörködtető növényből, az idén pedig jégkrémmé varázsoltuk.

jégkrém kánikula levendula Impulzív Magazin
A levendulának számos pozitív hatása ismert, külsőleg és belsőleg is. Segít csökkenteni a stresszt, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtat, erősíti az immunrendszert, riasztja a molyokat, sőt, még a szúnyogcsípések kellemetlenségét is enyhítheti.

Viszont, amikor a konyhában hasznosítjuk, erős illata és íze miatt – ha nem vigyázunk – könnyen szappanos végeredményt kaphatunk. Épp ezért, ha levenduláról van szó, a kevesebb néha több, az első alkalommal legalábbis. Ha mégis hiányoljuk az intenzívebb levendulaízt, akkor legközelebb nyugodtan használjunk belőle többet – ez igaz erre a roppant egyszerű gyógynövényes jégkrémre is.

Amit fontos még tudni, bármilyen levendulás receptet is készítünk: az elkészült finomság színe nem lesz olyan élénk lila, mint a növényé – a valóságban ezt az árnyalatot a legtöbb esetben ételszínezékkel érik el. Azonban jól tudjuk: a belső a fontos, és ha jégkrémünk kívülről nem is idézi a levendulamezők intenzív árnyalatát, az ízében annál jobban emlékeztet majd rájuk.

jégkrém kánikula levendula Impulzív Magazin
Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 1 marék friss citromfű
  • 5-10 friss, egész levendulavirág
  • 2-4 evőkanál méz

 Elkészítés:

  1. Forraljuk fel a vizet és öntsük rá egy edényben vagy befőttesüvegben a levendulára és a citromfűre.
  2. Hagyjuk állni 10-15 percet.
  3. Szűrjük le és hagyjuk hűlni kicsit.
  4. Keverjük hozzá a mézet.
  5. Hagyjuk kihűlni, majd öntsük jégkrémformákba és tegyük a fagyasztóba pár órára, vagy éjszakára.

jégkrém kánikula levendula Impulzív Magazin
Tippek:

  • Kóstoljuk meg egy-két kanál méz után, hogy csak annyira legyen édes, amennyire szeretnénk.
  • Erősebb levendula- vagy citromfűízért adjunk hozzá még többet a növényekből.
  • Szárított levendulát is használhatunk, illetve a citromfű helyett akár citromlevet is facsarhatunk bele.
  • Negyedóránál tovább nem érdemes áztatni, mert a levendula íze keserűvé válhat.


A levendula és a citromfű páros segít a stressz csökkentésében és az emésztés számára is hasznos – ezekkel az összetevőkkel a jégkrém igazi egészséges felfrissülés lesz.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Szerző