Ha a nyárra gondolok, illatok és ízek tömkelege jut az eszembe. A zápor utáni gőzölgő beton, a hársfavirágok és a kiégett fű illata elegyedik az én nyári parfümömben a málna, a szeder és a barack ízével. És persze ott van benne a levendula színe, illata és íze is. Tavaly szirup készült ebből a szemet gyönyörködtető növényből, az idén pedig jégkrémmé varázsoltuk.
A levendulának számos pozitív hatása ismert, külsőleg és belsőleg is. Segít csökkenteni a stresszt, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtat, erősíti az immunrendszert, riasztja a molyokat, sőt, még a szúnyogcsípések kellemetlenségét is enyhítheti.
Viszont, amikor a konyhában hasznosítjuk, erős illata és íze miatt – ha nem vigyázunk – könnyen szappanos végeredményt kaphatunk. Épp ezért, ha levenduláról van szó, a kevesebb néha több, az első alkalommal legalábbis. Ha mégis hiányoljuk az intenzívebb levendulaízt, akkor legközelebb nyugodtan használjunk belőle többet – ez igaz erre a roppant egyszerű gyógynövényes jégkrémre is.
Amit fontos még tudni, bármilyen levendulás receptet is készítünk: az elkészült finomság színe nem lesz olyan élénk lila, mint a növényé – a valóságban ezt az árnyalatot a legtöbb esetben ételszínezékkel érik el. Azonban jól tudjuk: a belső a fontos, és ha jégkrémünk kívülről nem is idézi a levendulamezők intenzív árnyalatát, az ízében annál jobban emlékeztet majd rájuk.
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 1 marék friss citromfű
- 5-10 friss, egész levendulavirág
- 2-4 evőkanál méz
Elkészítés:
- Forraljuk fel a vizet és öntsük rá egy edényben vagy befőttesüvegben a levendulára és a citromfűre.
- Hagyjuk állni 10-15 percet.
- Szűrjük le és hagyjuk hűlni kicsit.
- Keverjük hozzá a mézet.
- Hagyjuk kihűlni, majd öntsük jégkrémformákba és tegyük a fagyasztóba pár órára, vagy éjszakára.
Tippek:
- Kóstoljuk meg egy-két kanál méz után, hogy csak annyira legyen édes, amennyire szeretnénk.
- Erősebb levendula- vagy citromfűízért adjunk hozzá még többet a növényekből.
- Szárított levendulát is használhatunk, illetve a citromfű helyett akár citromlevet is facsarhatunk bele.
- Negyedóránál tovább nem érdemes áztatni, mert a levendula íze keserűvé válhat.
A levendula és a citromfű páros segít a stressz csökkentésében és az emésztés számára is hasznos – ezekkel az összetevőkkel a jégkrém igazi egészséges felfrissülés lesz.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!