A forralt bor ugyanúgy a karácsonyi szezon része, mint a forró csoki vagy a mézeskalács. Finom forralt bort azonban nem csak a karácsonyi vásárokban lehet inni, otthon is nagyon könnyen elkészíthető, és bekuckózni egy csésze forralt borral egy hosszú hét után páratlan érzés.
Bár azt szokták mondani, hogy a forralt borhoz mindegy, milyen bort használunk, de egy minőségibb száraz vörösbor mindig jó választás hozzá. Persze aki édesebben szereti, az készítheti édes borral is, de ha túl sok a cukor, akkor könnyen oda a lényeg: a fűszeres, citrusos íz.
Ha már fűszerek: egy házi forralt bor készítésekor természetesen legjobb messzire elkerülni a bolti forralt bor keverékeket. Összeválogatni a fűszereket és beledobálni a lábosba, amúgy is a rituálé része. Fontos még, hogy nem kell ragaszkodni a mennyiségekhez, sőt a legjobb, ha saját ízlés szerint variálunk egy-egy fűszer mennyiségével.
Hozzávalók:
- 4dl száraz vörösbor
- 1 rúd fahéj
- 1-2 teáskanál szegfűszeg (egész)
- 2-3 darab csillagánizs
- 1 teáskanál szegfűbors
- egy darabka szerecsendió (egészből letörve, reszelve vagy helyette egy csipet az őrleményből)
- 1 evőkanál méz
- 1 narancs, felszeletelve
- Öntsd a bort egy lábosba, majd add hozzá a többi hozzávalót is.
- Fedd le, és melegítsd alacsony fokozaton kb. negyed órán keresztül.
- Merd ki a forralt bort bögrékbe, és már ihatod is.
Tippek:
- Ez a mennyiség két főre elég, ha több adagot szeretnél készíteni, szorozd meg.
- Ne forrald fel a bort!
- Ha őrölt szerecsendiót használsz, akkor fogyasztás előtt szűrd le a nedűt.
- A narancsról vágd le a héját, vagy használj bionarancsot, aminek ehető a héja.
- Akár tovább is hagyhatod melegedni a főzetet, akkor még jobban kijönnek a fűszerek ízei.
- Nyugodtan használd fel még egy körre a fűszereket, marad még bennük íz.
A téli időszakban egyébként már csak azért is jó forralt borozni, mert bizonyítottan segít az enyhe megfázásokon: takarózz be alaposan, kortyolgass el egy bögre forralt bort, és egyből jobban fogod érezni magad!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !
Fotó: Emma