A nyár fogalma felénk egyet jelent a hideg görögdinnyével: nem telhet el ez az évszak a karunkon végigcsorgó, ragacsos dinnyelé nélkül. És mivel az a bizonyos kánikula nemcsak megérkezett, de itt is maradt, ezért különösen jól esik egy kis görögdinnyés lehűlés – ezúttal saláta formájában.
Ez a tökfélék családjába tartozó növény technikailag zöldség, ami átverésnek hangzik, de fogadjuk el, hogy így van. A legjobb hűtve fogyasztani, harapni, hagyni, hogy nyakig dinnyések legyünk, de a jól nevelt felnőtt embernek ezt a luxust már ritkán engedjük meg, így marad a késsel szabdalós verzió. És bár megunhatatlan és magában is tökéletes, néha jó egy kis változatosság.
Ha csak nagyon egyszerűen akarunk csavarni egyet a görögdinnye elfogyasztásán, akkor turmixoljuk össze vízzel, adjunk hozzá egy kis citrom- vagy lime-levet, egy kis mézet, és hűtsük le jó hidegre – így egy ízletes, frissítő italt kapunk.
Ha viszont kicsit extrább módon dobnánk fel, akkor jöhet a bazsalikomos görögdinnye-saláta, amiben egyébként nem is a bazsalikom, hanem a feta sajt kapja a főszerepet, persze a görögdinnye mellett. Nagyon gyors és egyszerű (Hello, Impulzív Falatok!) receptről van szó, és a salátát akár magában, akár köretként is fogyaszthatjuk. Ráadásul, ha egyszer rákapunk a görögdinnye és a sajt kombinációjának az ízére, valószínűleg a további kísérletezéshez is lesz kedvünk. Lila hagyma, menta, rukkola, dió, uborka – ezek mind nagyon jól állnak a görögdinnyének. Első lépésként pedig lássuk a bazsalikomos-fetás verziót.
Hozzávalók:
- 4-5 nagy marok felkockázott, kimagozott görögdinnye
- 100-150g feta vagy krémfehér sajt
- pár levél friss bazsalikom
- só
- bors
- balzsamecet
- egy evőkanál citrom- vagy lime-lé
Elkészítés:
- A dinnyét kockázd fel és magozd ki, majd tedd egy tálba.
- Morzsold rá a fetát/sajtot.
- A megmosott bazsalikomleveleket aprítsd fel és szórd a tálba.
- Mehet rá a citrom- vagy lime-lé.
- Egy jó nagy csipet sót és borsot is hints rá.
- Ezután óvatosan forgasd össze, majd tedd hűtőbe a salátát.
- Tálaláskor öntsd nyakon balzsamecettel és már lehet is enni!
Tippek:
-
A dinnye-sajt arányt nyugodtan változtasd saját ízlésed szerint.
-
Ezek csak nagyjábóli mennyiségek, mivel salátáról van szó, semmi sincs kőbe vésve.
Minden falat egyszerre édes, sós és fanyar ebben a salátában, amit a bazsalikom különleges íze koronáz meg. Bár elsőre furcsának tűnhet, adj egy esélyt neki – meghálálja!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma