Hamarosan itt a nyár – legalábbis mind ezt reméljük – vele együtt pedig a forró napok, amikor mindennél jobban esik egy hűsítő finomság. Ráadásul dúl az eperszezon is, így nem is kérdés, miből készüljön a hideg desszert, avagy az epres mindenmentes fagyiszerűség.
Hogy mi is ez pontosan? Egy gyümölcsalapú, tejterméket és hozzáadott cukrot nem tartalmazó jégrém, amiben tényleg semmi nincs a három alapösszetevőn kívül – csak eper, banán és a választott növényi tej. No, meg egy csipet só. Így azok is nyugodtan fogyaszthatják, akik valamilyen ételallergiával küzdenek. Sőt, a növényi tejet akár vízre is cserélhetjük, és akkor aztán már tényleg mindentől mentes lesz.
Mint minden vérbeli Impulzív-falat recept, ez az epres fagyi is gyors (egy kis előkészület után) és egyszerű, főleg ha van egy jó turmixgépünk, hiszen csak össze kell turmixolnunk a hozzávalókat. Ha nincs erős gépünk, akkor se csüggedjünk, hiszen egy botmixer is megteszi, ráadásul azzal edzésnek is betudhatjuk a desszert elkészítését (tapasztalatból mondom). A végeredmény így is, úgy is egy krémes, könnyed finomság lesz, amit fogyaszthatunk akár azon nyomban, vagy ha van egy kis önuralmunk, egy pár óra fagyasztás után csinos gombócok formájában is.
Hozzávalók:
- nagyjából 2 csésze eper (szár nélkül, félbevágva)
- 1-2 banán (ha kicsik, inkább kettő, nagyból egy is elég), felkarikázva
- egy csipet só
- 80 ml növényi tej
Elkészítés:
- A felezett epreket és a felkarikázott banánokat tegyük a fagyasztóba minimum 4 órára, de akár egész éjszakára is. A legjobb, ha ezt egy sütőpapíros tepsin tesszük egy rétegben, így nem fagynak össze a gyümölcsök, de ha kevés a helyünk a jégszekrényben, egy műanyag tárolódoboz is megteszi.
- Turmixoljuk le a fagyott gyümölcsöket, amíg morzsás állagúak nem lesznek.
- Adjuk hozzá a tejet és a sót, majd mixeljük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Ehhez néha meg kell állni, és egy spatulával lekaparni az edény falára csapódó darabkákat, hogy azok is belekerüljenek a krémbe.
- Ha puhább, krémesebb, fagyis állagot szeretnénk, fogyasszuk frissen, ha pedig kicsit jégkrémesebbre vágyunk, tegyük egy zárható edényben 1-2 órára a fagyasztóba.
Tippek:
- Ne aggódj a hozzávalók pontos mennyisége miatt.
- Ne felejtsd el menet közben leszedni az edény falára felcsapódó darabkákat.
- Botmixer esetén érdemes lehet már egyből hozzáadni a tejet is, így könnyebb dolga lesz a gépnek és a karodnak is.
- Ha visszateszed a fagyasztóba, mindenképp egy jól záródó edényben tedd ezt, különben jegesedni fog a krém.
- Jól záródó edényben egy-két hetet eláll a fagyasztóban is.
- Ez a mennyiség 6 kisebb adagra elég, vagy 2-4 nagyobbra.
Ez a hideg, epres finomság jó társ a sűrű hétköznapokra, de hálás vendége a kora nyári kerti lazulásoknak is egy-egy langyos estén. A mi asztalunkon biztosan megfordul még párszor.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma