Ha az őszre gondolok, a sütőtökös pite jut eszembe, amióta csak legelőször beleharaptam ebbe a minden ízében és illatában őszi desszertbe. Ez nem egy amolyan „gyorsan összeütöm” recept, de van valami rendkívül megnyugtató és szívmelengető az elkészítési folyamatban, ami segít megérkezni az őszi lelassulásba.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Ez egy rusztikus finomság, semmi felesleges sallang, semmi tökéletességre törekvés – az íze úgyis magáért beszél, még ha elsőre furcsa is lehet, mert egyáltalán nem egy megszokott ízvilágról van szó. Hozzászokni, sőt, beleszeretni viszont roppant egyszerű. Emlékszem, miután először készítettem, pár napon belül már sült is a következő adag. Aztán még készült pár. És elmondani sem tudom, mennyire vártam, hogy újra eljöjjön a sütőtökszezon, és újra készülhessenek sorra a sütőtökös piték.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Két dolog a recept előtt: ez nem egynapos program. Mivel kell hozzá egy megsütött tök, ezért azt érdemes már előző este elkészíteni, így a pite „napján” ezzel a lépéssel már megleszünk. Ha pedig úgyis már előző nap elkezdesz rákészülni, akkor érdemes a tésztát is összekeverned és hűtőbe tenned, amíg el nem jön a sütés ideje. A pitetésztának amúgy is jót tesz a hűtőben éjszakázás.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
És akkor a recept… Öveket bekapcsolni, ez hosszú menet lesz! De garantálom, hogy megéri.

Hozzávalók a tésztához:

  • 350 g liszt
  • 250 g hideg vaj, apróra kockázva
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só
  • 150 ml hideg víz

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1¼ tk. fahéj
  • ½ tk. só
  • ½ tk. gyömbér
  • ¼ tk. szegfűszeg (őrölt)
  • ¼ tk. szerecsendió (plusz még egy csipet sosem árt)
  • 2 tojás
  • 350 g sült sütőtök húsa (lehet kicsit több is)
  • 2 tk. vaníliaaroma
  • 100 g barna cukor
  • 140 ml habtejszín

Hozzávalók a habhoz:

  • 150 ml habtejszín
  • 40 g porcukor
  • 113 g mascarpone
  • ½ tk. vaníliaaroma

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Elkészítés:

  1. Egy edényben keverd el a lisztet, a csipet sót és a porcukrot, majd add hozzá a vajat, végül mixeld kézi mixerrel, amíg elkezd morzsássá összeállni. Ha nagyon nem megy, használd a kezed.
  2. Ha már kezd valamelyest összeállni a dolog, add hozzá a vizet, és keverd addig, amíg egyenletes tésztát nem kapsz. De vigyázz, ne mixeld túl, nem baj, ha még látsz benne vajdarabokat.
  3. Formázz a tésztából labdát, majd valamelyest lapítsd koronggá, csomagold be folpackba, és tedd hűtőbe legalább egy órára (vagy akár egész éjszakára).
  4. Enyhén lisztes felületen nyújtsd ki a tésztát úgy, hogy kb. 10 centivel nagyobb legyen az átmérője, mint a pitesütő formádé, aztán béleld ki vele. A lelógó széleket hajtogasd fel a forma szélére, és nyomkodd el egyenletesen, majd így hűtsd kb. 30 percen keresztül.
  5. Előmelegített sütőben süsd 25-30 percig a tésztát úgy, hogy a közepére sütőpapíron súlyt teszel (mondjuk szárazbabot). Ha már kezdenek kicsit barnulni a szélek, vedd ki a súlyt, majd süsd újabb 10-15 percig alacsonyabb hőfokon (180°), amíg a közepe is szépen megsül, végül vedd ki és hagyd hűlni.
  6. A töltelékhez keverd el a száraz hozzávalókat, és add hozzá a tojást, tököt, tejszínt és vaníliát, majd keverd el alaposan.
  7. Öntsd a tölteléket a meghűlt formába, és süsd a pitét 60-70 percig. Amikor a közepe még kicsit lötyög, mint a zselé, de a szélei már “szilárdak”, akkor jó.
  8. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt felvágnád.
  9. Tálaláshoz készítsd el a habot: a tejszínt és porcukrot verd fel, amíg hab nem lesz. Add hozzá a mascarponét és a vaníliát, majd keverd, amíg kemény hab nem lesz a mixből.

sütőtökös pite recept tökös pite Impulzív Magazin
Tippek:

  • A formát nem kell kivajazni, elég vaj van a tésztában.
  • Érdemes a piteformát egy tepsibe tenni, így nem gond, ha az olvadt vaj kicsurog.
  • Miután kivetted a súlyt, szurkáld meg a pite közepét villával, így kevésbé fog megemelkedni.
  • Akár úgy is feloszthatod a munkafolyamatokat, hogy este elősütöd a formát, másnap pedig készre sütöd a pitét a töltelékkel együtt.
  • Úgy tudod ellenőrizni, hogy megsült-e a pite, hogy kicsit megrázogatod a formát/tepsit. Ha nagyon lötyög, még nem jó.

Bár kicsit időigényes az elkészítése, kárpótolni fog minden percért az az esszenciálisan őszi íz, ami benne rejlik a sütőtökös pite minden falatjában.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!

Fotó: Emma

Szerző