A húsvéti ünnepek közeledtével talán eljátszol a gondolattal, hogy otthon készíted el a friss, fonott kalácsot. Ha ehhez csupán némi biztatásra van szükséged, akkor kattints ide a tökéletes foszlós kalács receptjéért – hidd el, nem bonyolult az elkészítése, bár némi türelmet és odafigyelést azért igényel. Már sül a kalács, de sehogy sem állsz a húsvéti édességterveddel? Nem kell kétségbeesned, inkább húzd elő a fiók mélyéről – vagyis az Impulzív oldaláról – a gyümölcskenyérreceptet, mert így egy kiválóan variálható, garantált kedvenc kerülhet majd az ünnepi asztalodra.
Ez a kevert tészta ugyanis tele van aszalt gyümölcsökkel és diófélékkel, melyek harmonikus ízvilágot és kellemes állagot kölcsönöznek a gyümölcskenyérnek. A receptet teljes mértékben az ízlésedre formálhatod, a végeredmény pedig garantáltan friss, omlós és ínycsiklandó lesz.
Hozzávalók – egy közepes méretű őzgerincformához:
- 150 g liszt
- 75 g kristálycukor
- 75 g porcukor
- 150 g vaj/margarin
- 3 db tojás
- 60 g vegyes gyümölcs: aszalt datolya, szilva, meggy összevágva és apróra kockázott, friss alma
- 70 g durvára vágott dió, mandula és étcsokoládé-darabok
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- ½ teáskanál fahéj
- ½ reszelt citromhéj
- 4 g sütőpor
- kevés vaj és liszt a forma kikenéséhez

Elkészítés:
- Keverd össze egy nagy tálban a puha vajat a porcukorral, amíg krémes állagú nem lesz. (Ehhez használhatsz kézi habverőt vagy elektromos keverőt is.) Majd add hozzá a három tojás sárgáját, és habosítsd ki.
- Óvatosan szórd meg az aszalt datolyát, szilvát, meggyet és az almakockákat 2 evőkanál liszttel, hogy ne süllyedjenek le a tésztában sütés közben, majd mindezt forgasd bele a masszába.
- Verd habbá a tojásfehérjéket a kristálycukorral, és tedd az eddig összekevert anyagokhoz.
- Vegyítsd össze egy másik tálban a lisztet, a sütőport, a vaníliás cukrot, a fahéjat, a diót és az étcsokoládét.
- Nincs más hátra, mint összekeverni a nedves és száraz hozzávalókat.
- Vajazd és lisztezd ki az őzgerincformát, majd egyengesd el benne a tésztát. Előmelegített sütőben, 180 °C fokon, enyhén gőzös légtérben süsd készre kb. 30-35 perc alatt, tűpróbáig.
- Az elkészült gyümölcskenyeret először hagyd 10 percig hűlni a formában, majd emeld ki belőle, és helyezd a sütőrácsra, hogy teljesen kihűljön. Ízlés szerint díszítsd olvasztott csokoládéval és szeletelt mandulával.

Tippek:
- Ízlés szerint tehetsz bele aszalt gyümölcsöket és magvakat, amit éppen otthon találsz. Minél többféle aszalványt használsz, annál finomabb lesz a gyümölcskenyered.
- Kedved szerint fűszerezheted szerecsendióval, kevés korianderrel vagy akár őrölt gyömbérrel és finomra reszelt narancshéjjal is. Engedd szabadjára a fantáziádat!
- Bár nálunk is elsősorban a karácsonyi és húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódik ez az édesség, de igazából az év bármely szakában megsüthető, és nem csupán hosszúkás formában, de akár kis muffinalakban is. Hiszen az íz örök, csak a forma változik.

Ez tehát egy újabb Impulzív-recept, amelyet könnyen elkészíthetsz, és ha jól becsomagolod, akkor sokáig eláll, ráadásul nemcsak otthoni finomságként gondolhatsz rá, hanem ajándéknak is tökéletes lehet. Az már csak hab a tortán – vagyis a gyümölcskenyéren –, hogy mivel nem igazán lehet elhibázni, ezért még akkor is biztos sikerélményt ad számodra, ha kezdő sütő vagy.
Még több receptért kattints ide, ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Panna