Megérkezett az igazi kánikula, és valljuk be: ilyenkor senkinek nincs kedve a sütő mellett olvadozni – harminc fok felett már egyik desszert sem éri meg. A jó hír az, hogy vannak sütés nélkül is elkészíthető édességek, és ez a hűsítő pohárkrém savanykás sárgabarackszósszal pont ilyen.
Az egyik legjobb dolog a nyárban a végtelen mennyiségű zöldség és gyümölcs. Bár ezeket, úgy ahogy vannak, frissen az igazi befalni, néha azért jó belőlük készíteni is valamit. Ez a „megúszós” recept bármilyen szezonális, friss gyümölccsel jól működik, mi most sárgabarackkal készítettük el.
A jó dolgok mellé persze mindig jön valami kevésbé jó is, és a nyárban az egyik legrosszabb az, amikor a hőmérő már olyan magas értéket mutat, ami tényleg elviselhetetlen. Ilyenkor tárt karokkal fogadunk mindent, ami kicsit is segít lehűlni: ez a gyors és egyszerű pohárkrém éppen ilyen.
Hozzávalók:
- 100g vajas keksz
- 25g kristálycukor
- 40g vaj, felolvasztva
- csipet só
- 250g mascarpone
- 200g habtejszín
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 60g porcukor
- 400g sárgabarack vagy más friss gyümölcs, mosva, aprítva
- 3 evőkanál barna cukor
- csipet fahéj
Elkészítés:
- Egy kis lábasban, közepes lángon főzd össze a gyümölcsöt, egy nagy csipet fahéjjal és a három evőkanál barna cukorral, amíg szószos állagú nem lesz, majd tedd félre kihűlni.
- A kekszet aprítsd össze, hogy morzsaállagú legyen. Ehhez vagy aprítót használj, vagy tedd a kekszet egy zacskóba, és egy sodrófával pofozd apróra.
- Keverd jól össze az olvasztott vajat, a kristálycukrot, egy csipet sót és a felmorzsolt kekszet, majd tedd félre.
- Verd fel a habtejszínt a porcukor felével.
- A maradék porcukrot és a vaníliaaromát verd fel a mascarponéval, majd egy spatulával finoman „hajtogasd” bele a habot.
- Vegyél elő 6-8 kis tálkát vagy poharat. Az aljukat töltsd meg egyenlően a kekszes keverékkel. Ezt kicsit nyomkodd össze kézzel, hogy tömör réteg legyen.
- Kanalazz rá egyenlően elosztva a mascarponés krémből.
- Ha teljesen kihűlt a gyümölcsszósz, akkor ebből is mehet a krémre, egyenlően elosztva az adagok között.
- A tetejére morzsolj még egy kis kekszet, esetleg hintsd meg porcukorral.
- Akár hűtheted is még pár órát, vagy egyből fogyaszthatod is.
Tippek:
- A szószt már akár előre is elkészítheted, hogy biztosan teljesen kihűljön.
- Ha édesebb szájú vagy, a krémbe tegyél kicsit több porcukrot.
- Akár váltakozva is rétegezheted a habot és a gyümölcsszószt.
- Hűtőben tárold!
A barack savanykás íze, a krém édessége, a keksz roppanása – ez a három egybeolvad egy-egy falatban, megkönnyítve kicsit a kánikula túlélését.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma