Amikor a nyár eléri a tetőpontját, és szinte már elviselhetetlen a hőség, akkor robban be a füge. Ez az egyszerű fügés-mézes desszert tökéletes kiegészítője a balzsamos nyári estéknek és az árnyékvadászós forró napoknak is.
Van egy fügefa a szüleim kertjében, amely július végétől egészen szeptember végéig ontja magából a duzzadt, édes gyümölcsöket. Bármilyen idillien is hangzik, ez valójában szomorú: ugyanis már semmilyen más fa nem hoz gyümölcsöt a kertben, hiába van többféle is. Gyerekkorom almái, körtéi és szilvái már mind a múlté, édes emlékek, melyek a klímaváltozás áldozatai lettek.
E szomorú felvezetés után jöjjön a vallomás, amit minden fügés recept elején muszáj megosztanom: személy szerint nem szeretem a fügét. Ettől függetlenül minden évben kísérletezek vele, így készült el a fügés ricottás muffin és a mennyei fügés szendvics, melynek receptje az Otthon a konyhában receptfüzetbe került bele.
Idén, miután már minden energiámat kiszívta a szűnni nem akaró kánikula, ismét főszerepet kapott az egyszerűség: így készült el ez a gyors fügés-mézes piskóta, amit a móka kedvéért tortaformában sütöttem ki. Egyszerű összeborítós-elkeverős-kisütős süti ez, egy ragacsosan édes, tökéletes nyáresti társ.
Száraz hozzávalók:
- 260 g liszt
- 180 g kristálycukor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 25 g olvasztott vaj
- 230 ml tej
- 1½ evőkanál méz
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- pár szem friss füge
Elkészítés:
- Keverjük össze a száraz összetevőket egy edényben.
- Adjuk hozzá a nedves összetevőket és keverjük alaposan össze.
- Öntsük vajazott-lisztezett tortaformába vagy tepsibe.
- Szórjuk meg a tetejét a felszelt fügével, majd előmelegített sütőben süssük kb. 20 percig.
- Ekkor vegyük ki, locsoljunk rá egy teáskanál mézet, majd süssük még 5-10 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Hagyjuk kihűlni tálalás előtt.
Tippek:
- Extra ízért akár a piskótába is csempészhetünk apró fügedarabokat.
- Szúrjunk a közepébe fogpiszkálót vagy hústűt, mielőtt kivennénk a sütőből: ha tisztán lehet kihúzni a tésztából, akkor kész.
- Ez a mennyiség kb. 6-8 főnek elegendő.
- Nagyon édes sütiről van szó, így ha nem vagyunk édesszájúak, nyugodtan tegyünk bele kevesebb cukrot.
- Bátran borítsuk be akár a torta egész tetejét fügeszeletekkel.
Gyors, egyszerű, édes, mint a méz és a füge házassága – ilyen ez a fügés piskóta, ami miatt még a kánikulában is érdemes begyújtani a sütőt.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma