Nem múlhat el a nyár jegeskávé-túladagolás nélkül, és ehhez a legjobb szárnysegéd a cold brew, ami gyakorlatilag nem más, mint egy hidegen „főzött” (áztatott) kávé. Biztosan nagyon sokféle elkészítési módja van, és lehet, hogy a kávészakértők látva, ahogy én két perc alatt összedobom, valahol belül egy kicsit meghalnának, de a nyár, akárcsak a jegeskávészezon, bizony rövid, szóval nincs vesztegetni való időnk.
A finom cold brew nagy titka a durvára őrölt kávé. Az egyetlen rossz hír ezzel kapcsolat: kelleni fog hozzá egy kávédaráló és persze szemes kávé, mert a gyárilag készült túl apró szemű. Ha ezek nincsenek kéznél, ne keseredj el, próbáld meg olyan kávéval, amid van, mert egy próbát megér! Amire még szükséged lesz, az szűrt víz (vagy sima csapvíz, no persze, ha más nincs, jó az ásványvíz is, csak mindenképp a szelektív kukába menjen a palack), egy kancsó vagy befőttesüveg, esetleg, ha van, akkor egy French press (a lenyomós kávéfőző) és egy szűrő.
Hozzávalók
- 60g szemes kávé
- 1 liter víz (szoba-hőmérsékletű)
- Daráld le a kávét úgy, hogy egészen durva maradjon, az sem baj, ha egy-két szem szinte még egyben marad.
- Borítsd a kávét a választott edénybe, majd öntsd hozzá a vizet.
- Keverd össze egy kanállal, tegyél rá egy fedőt, majd hagyd szoba-hőmérsékleten állni, legalább 12 órán keresztül.
- Szűrd le, és már kész is a cold brew.
Tippek
- Ha nagy a meleg, nyugodtan tedd hűtőbe, amíg ázik, úgy legalább már egyből hideg is lesz.
- Hagyhatod kicsit tovább is ázni, akkor erősebb lesz a végeredmény.
- Érdemes tudni, hogy a cold brew koffein szempontjából ütősebb, mint egy sima kávé, állagra viszont „hígabb”, szóval óvatosan adagold.
- Leszűrés után a hűtőben tárold, és pár napon belül fogyaszd el.
- Ha nem méricskélnél, akkor nagyjából ¾ csésze kávé és 4 csésze víz az arány.
A kész cold brewt hígíthatod tejjel, dobhatsz hozzá még jeget, valami édesítőt, fagyit, vagy bármit, amitől szerinted teljes lesz a jegeskávéélmény. De vigyázat, függőséget okoz!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !
Fotó: Emma