Amióta az eszemet tudom, mindig volt a kertünkben citromfű – ez az a növény, ami egészen úgy néz ki, mint a menta, és rendkívül jó illatot áraszt, főleg, ha az ujjaiddal megdörzsölöd a levelét. Egészen idén nyárig nem sok mindenre használtuk: néha készült belőle tea (ami köztudottan nyugtató hatású), vagy a vázába került egy-egy illatos, zöld szál, most azonban egy ízletes citromfűszörp született belőle, ami rögtön nagy kedvenc lett.
A citromfűszörp íze egészen sajátos, kicsit talán a pemetefűcukorkáéhoz hasonló. Magában is finom, de egy izgalmas csavarként akár limonádéhoz is adható. És a legjobb, hogyha esetleg rákapnál az ízére, nem kell kivárni vele a szezont, ugyanis nincs ahhoz kötve: ha visszavágod a citromfűbokrod, új hajtásokat hoz, úgyhogy hosszú hónapokon keresztül gyárthatod a szörpöt az illatos leveleiből. Lássuk, hogyan készül.
Hozzávalók
- 1 liter víz
- fél kiló cukor
- 1 citrom
- 25g citromsav
- 1 nagy csokor citromfű (amennyit a víz ellep, persze szár nélkül, csak a leveleket)
Elkészítés
- Szedd le a leveleket a szárról, majd tedd őket egy lábasba, és helyezd a karikára szelt citromot a citromfűlevelek közé.
- Öntsd rájuk a vizet, majd tegyél az edényre egy tányért, arra pedig egy vízzel teli befőttesüveget, hogy lenyomja a leveleket a víz alá, így azok nem jönnek fel, és nem is fognak megbarnulni.
- Tedd a lábast egy éjszakára a hűtőbe vagy akár egy egész napra.
- Miután kiveszed a hűtőből, távolítsd el a tányért és a befőttesüveget, majd forrald fel a lábas tartalmát, és főzd 20-25 percen keresztül.
- Szűrd le a levet egy másik edénybe, és add hozzá a cukrot, valamint a citromsavat.
- Forrald fel újra, közben kevergesd, hogy elolvadjon a cukor, és hagyd pár percig forrni.
- Közben egy magasabb falú tepsibe engedj pár ujjnyi vizet, állítsd bele az üveget, amibe majd a szörpöt töltöd, és lassan forrald, így az üveg nem pattan majd el, amikor beleöntöd a forró szirupot.
- Töltsd a szirupot az üveg(ek)be, zárd le, majd tedd szárazdunsztba.
- Másnap vagy amikor kihűlt, vedd ki, és mehet is a kamrapolcra.
Tippek
- Ezek a mennyiségek 1 liter sziruphoz elegendőek, de érdemes nagyobb adagot készíteni. Ehhez egyszerűen csak szorozd fel a hozzávalókat az arányok megtartásával.
- Ne riasszon el a szárazdunszt: fogj egy üres hűtőtáskát, béleld ki újságpapírral, tedd bele az üvegeket, tegyél rá plédet vagy törölközőt, és csukd le a ládát. A hűtőtáska bent fogja tartani a meleget.
- Mivel nincs benne tartósítószer, ez a citromfűszörp nem áll el, ezért kell a szárazdunszt. Ha csak kis adagot készítesz, akkor viszont nyugodtan hagyd ki ezt a lépést, mert a szörp pár napig eláll a hűtőben is.
- A citromot érdemes kifacsarni, és utána felkarikázni, mert így biztosan kiereszti a levét. Persze utána ezt a levet is öntsd hozzá, és mindenképp biocitromot használj!
Bár elsőre ijesztőnek tűnhet a szörpgyártás, ennek a citromfűszörpnek az elkészítése meglehetősen egyszerű, ráadásul nagyszerű ajándéknak is. Úgyhogy, ez már megint egy sokoldalú recept – mi más is lehetne?
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma