Címke

gasztro

Létkérdés

Mandulatej házilag – egészséges és a környezetet is kímélheted vele

A februári éléskamra az egyik legszegényebb, ilyenkor különösen örülünk a magvaknak, amelyek egész évben, tehát télvíz idején is rendelkezésre állnak. A növényi tejet a hozzám hasonló tejfehérje- vagy tejcukorérzékenyeknek, esetleg vegánoknak ajánlom, illetve mindazoknak, akik nyitottak az alternatív, „zöldebb” dolgok…

Mese habbal

Rózsás tiramisù, ami elhozza a tavaszt

A téli álomból való kipislogás reggelén, amikor az ablakon kinézve konstatáltam, hogy bizonyos értelemben minden változatlan, talán puszta elvágyódásból az Óperencián túl találtam magam. És amikor kezdett megelevenedni előttem az Üveghegy is, az jutott az eszembe, hogy Meseországnak már van…

Mese habbal

Babonákat mesélő törökméz és mákos guba habtál recept

Szerencsehozó malacsült, bőségteremtő bab, borsó és persze lencse. A népi nyelv és hagyomány a babonák olvasztótégelye. Az évkapu átlépése idején különösen érdekes mekkora a tolongás a hiedelmek háza táján. A szilveszter misztikus éjszakája és az új év első napja igen…

Mese habbal

Téli mese: a puding próbája az evés

Ha megkérdezel egy hatévesforma gyereket arról, hogy «Hol laknak az ember álmai?» figyeld meg, még kapásból tudni fogja rá a választ. Valahogy így hangzik majd: a pitvartól két hüvelykujjnyira, néha felfelé, néha lefelé – hiszen ki a szíve felett, ki…

Mese habbal

A novemberi alapanyagmustra kiszemeltje a szelídgesztenye

Célom, hogy mostantól minden hónapban a mostoha sorból a királyi, királynői szerepig repítsek egy-egy alapanyagot, amelyet ennek megfelelő bánásmódban is részesítek, és tejben-vajban fürösztök. Felhasználom ugyanis egy bizonyos tál étel, a habtál elkészítéséhez. A gesztenyéről tudni lehet, hogy a Föld…

Mese habbal

Mese habbal – új rovat a szezon főszereplőiről

Azzal a kérdéssel szükséges kezdenem, hogy tegeződhetünk-e? Hiszen ez a rovat a mesékről fog szólni, és a mesékhez közvetlenség kell, közelség. A befogadásukhoz pedig odaszentelődés. Előttem van a kép a bölcsről, aki törökülésben ül a lobogó tábortűz mellett. A közösség…

Történetek

Kövesdi Gábor – Ezer apró „fűszer” kell a sikerhez

Miközben bekapkodtunk néhány koktélparadicsomot, és szezonális zöldségekből készült recepteket osztottunk meg egymással, a termőföld őrzője, Zsolti kutya ugrándozott körülöttünk. Kezünkben egy-egy kosárral – melybe olykor egy cukkini, máskor egy mángold levél landolt – mélyedtünk el a farm életében Kövesdi Gáborral,…

Bezár
Bezárás