Október a mellrák elleni küzdelem hónapja szerte a világon. Ez az egyik leggyakrabban előforduló daganatos betegség a nők körében, épp ezért rendkívül fontos a megelőzés és a rendszeres szűrés, hiszen az idejében felismert betegség sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható. A figyelem felhívása érdekében ilyenkor a világ számos épülete rózsaszínbe öltözik, és megjelennek a küzdelmet szimbolizáló rózsaszín szalagok is. Mi ezzel a céklás tartsüteménnyel szeretnénk csatlakozni a kezdeményezéshez, és emlékeztetni olvasóinkat a rendszeres szűrővizsgálat és az otthoni ellenőrzés fontosságára.
Mivel a kezdeményezés színe a rózsaszín, nem volt kérdéses, hogy októberben egy receptünk ebbe a színbe borul majd. Ezt pedig természetesen a szezon rendkívül egészséges zöldségével, a céklával valósítottuk meg. Miért is használnánk mesterséges (és káros) színezőanyagot, ha a természet ilyen utánozhatatlan színekkel ajándékoz meg bennünket?
A tart alapja szerkesztőségünk egyik kedvenc receptje, az epres tart tésztája. Ebbe kerül bele egy mascarponés-céklás keverék, ami – még ha elsőre furcsán is hangzik – tökéletes párosítás: selymes krém, ami nem émelyít, mégis ízletes.
Hozzávalók a tésztához:
- 190g liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 125g hideg vaj, felkockázva
- 60g porcukor (vagy más cukor helyettesítő)
- 1 csipet só
- 250g mascarpone
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 evőkanál narancslé
- ½ teáskanál vaníliaaroma
- ½ teáskanál fahéj
- 1 evőkanál méz
- 2 közepes méretű cékla (150-200g)
Elkészítés:
- A tésztához mixelj össze mindent, amíg el nem kezd nagy morzsákká összeállni.
- Egy pitesütő formába borítsd át a morzsákat, és addig nyomogasd, lapítgasd, amíg nagyjából egyenletes lesz mindenhol, a forma falán is.
- Ezután tedd a formát a fagyasztóba kb. 15 percre, majd szurkáld össze villával, és mehet is az előmelegített sütőbe (180°C), nagyjából 20-25 percre – vagy amíg el nem éri az elérhetetlen aranybarna árnyalatot.
- Vedd ki a sütőből és hagyd teljesen kihűlni.
- Közben a céklát hámozd meg, darabold fel, és tedd fel egy fazék vízben főni, amíg puha nem lesz.
- Hagyd kihűlni a céklát, majd egy mixerben turmixold össze a töltelék hozzávalóit a mascarpone kivételével.
- Amikor már sima, egyenletes a massza, add hozzá a mascarponét is – akár kézzel is összekeverheted, vagy használhatsz ehhez is mixert.
- Egy spatula segítségével öntsd a céklás krémet a tartformába és egyengesd el.
- Akár azonnal is felvághatod, vagy pedig hűtsd 1-2 órán át a tálalás előtt.
Tippek:
-
A sütésnél érdemes pitesúlyt (szárazbab sütőpapíron) tenni a tésztára, hogy ne nőjön nagyra.
-
A tésztát puszta kézzel a legegyszerűbb összegyúrni.
-
Ha a fagyasztóba nem fér be a tészta, elég az is, ha a hűtőbe teszed 20-30 percre.
-
A tésztát megsütheted akár egy nappal előtte is.
-
A céklából használhatsz ízlés szerint kevesebbet is.
Lágy, selymes, ízletes – ilyen ez a céklás, rózsaszínben tündöklő tart. És ha elkészíted, ne feledd el a recept apropóját sem: kérj időpontot szűrővizsgálatra és bátorítsd ismerőseidet is erre! 🎀
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma