Azt imádjuk a tavaszban, hogy a természet újraébredése magával hozza a finomabbnál-finomabb friss, zsenge zöldségek és gyümölcsök áradatát. Ilyenkor robban be a spárga is, aminek nagy rajongói vagyunk.
Bár sokan ódzkodnak a spárgától, egy szupersztár zöldségről van szó. Karakteres növény, álomszép színnel és tömve minden jóval, amire a szervezetünknek szüksége van: antioxidánsok, rostok és vitaminok kavalkádja található benne.
A spárga sokféleképpen elkészíthető: főzhetjük, süthetjük, ránthatjuk vagy grillezhetjük, de pépesíthetjük és párolhatjuk is. Sokoldalú zöldség, amit akár magában, akár köretként is fogyaszthatunk. Ezúttal egy saláta készült belőle koktélparadicsommal és mozzarellával kiegészítve – ha úgy tetszik caprese saláta, csak egy kicsit összesütve.
Az elkészítése roppant egyszerű és gyors (ahogy azt szeretjük), és csak a spárga nagy trükkjét kell hozzá ismernünk, ami nem más, mint a hajlítás és törés technikája. Hogy ez mit jelent? Fogjuk meg a spárga két végét, és kezdjük el hajlítani; így a zöldség szára pontosan ott fog eltörni, ahonnan már roppanósra képes sülni. Ha eddig a növény szálassága és rágóssága tartott vissza a fogyasztásától, akkor most már semmi nem állhat a barátságotok útjába.
Hozzávalók:
- 1 kg spárga
- 125 g mozzarella (egy csomag)
- 250 g koktélparadicsom
- só, bors ízlés szerint
- pár evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál balzsamecet
Elkészítés:
- A spárgákat tördeld el a fent leírt módon, majd alaposan mosd meg, és tedd egy sütőpapíros tepsire.
- Mosd meg és vágd félbe a paradicsomokat, majd ezeket is tedd a tepsire a spárgák mellé, héjukkal lefelé fordítva.
- Locsold meg olívaolajjal, majd sózd és borsozd a zöldségeket.
- Tedd őket előmelegített sütőbe (200°C), majd süsd kb. 10 percig.
- Közben a mozzarellát reszeld le vagy egyszerűen aprítsd fel.
- 10 perc után szórd a sajtot a spárgára, majd az egészet tedd vissza még kb. 5 percre a sütőbe, hogy a mozzarella ráolvadjon a zöldségre és egy kicsit meg is piruljon.
- Szedd ki egy tálra a kész spárgát, tedd rá a sült paradicsomokat, majd locsold meg balzsamecettel, és már tálalhatod is.
Tippek:
- Onnan lehet tudni, hogy a spárga jó, hogy csodás élénkzöld a színe.
- Ha teheted, akkor a zöld szárak katonásan sorakozzanak a tepsiben és ne egymás hegyén-hátán feküdjenek.
- Bátran sózd és borsozd.
- Extra ízért szórd meg aprított bazsalikomlevéllel.
- Hidegen és melegen is szuper saláta, de akár köretnek is kiváló.
- Ez a mennyiség salátaként nagyjából két főnek elég, köretként pedig négy kevésbé éhes embernek.
Könnyed, gyors és ízletes – ilyen ez a spárgasaláta, ami nálunk most már visszatérő vendég lesz a konyhában.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma