Az egészségtudatos életmód iránt érdeklődők napjainkban egyre sűrűbben találkozhatnak az inzulinrezisztencia fogalmával, de talán kevesen vagyunk tisztában azzal, mit is jelent ez – merüljünk hát kicsit mélyebben a témába! Kezdjük az elején: mit takar az inzulinrezisztencia, mint fogalom és miért érdemes foglalkoznunk vele?
Arról valószínűleg már hallottál, hogy a hasnyálmirigyünk termeli az inzulin nevű hormont, ami elsősorban a vércukorszintünk szabályozásáért felelős oly módon, hogy a sejtekhez (agy, izom, máj, zsírszövet) kötődve fokozza a szőlőcukor (más néven glükóz) molekulák felvételét a vérből. Így jutnak energiához sejtjeink, ezzel párhuzamosan pedig vércukorszintünk lecsökken.
Inzulinrezisztencia esetén ugyanez a folyamat indul el, de a sejtjeink csökkent mértékben válaszolnak az inzulin által adott jelzésre, amire a szervezet úgy reagál, hogy még több inzulint kezd termelni. Ez viszont fokozott megterhelés a „rendszer” számára, és bizony eljön az a pillanat, amikor a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulni kezdenek, és ennek következményeként a vércukorszintünk megemelkedik. Ha hosszú időn keresztül fennmarad ez a fokozatosan romló állapot, akkor félő, hogy cukorbetegség alakul ki. Viszont minél hamarabb sikerül diagnosztizálni és kezelni az inzulinrezisztenciát, annál nagyobb esélye van a nem klasszikus értelemben vett gyógyulásnak. Egy sikeres terápiával ugyanis, az anyagcserénk állapota akár a normál tartományba is áttolható, és ott is tartható, de az újra bekövetkező állapotromlás sajnos bármikor előfordulhat.
Tudtad?
Sokszor nehéz kiszűrni, hogy valakinek inzulinrezisztenciája van-e, de mutatkoznak konkrétan erre utaló jelek: folyamatos, főleg a has tájékán jelentkező hízás, hirtelen édesség-éhség, rendszertelen menstruáció, hajhullás, bőrön jelentkező sötét színű, szemölcsös elváltozás, fáradékonyság, a nap folyamán időszakosan megfigyelhető csökkent koncentrálóképesség és az étkezések utáni 2-3. órában rohamszerű jelentkező álmosság.
Életmód-terápia az inzulinrezisztencia visszafordításáért
A terápiának két sarkalatos pontja van: az étrend és a testmozgás. Bár dietetikusként a terápia étrendi vonatkozásait tárgyalom részletesebben, azért nem lehet elsiklanom a másik pont felett sem! Köztudott, hogy a mozgásszegény életmód napjaink civilizációs betegségeinek az egyik fő okozója, tehát életmódváltásunk elkerülhetetlen része a heti 3-5 alkalommal rendszeresen végzett, legalább 30 perces olyan mozgásforma, ami egész testünket átmozgatja.
Tudtad?
A policisztás petefészek-szindrómában (PCOS) szenvedőknél nagyon gyakran (50-70%-ban) kimutatható az inzulinrezisztencia, még normál testtömeg mellett is.
Drasztikus fogyókúra kizárva
Túlsúly esetén testtömegünk csökkentése szükséges, ami fokozatosan kell, hogy megtörténjen. Az ajánlások szerint 500 kcal-val kellene kevesebbet enni, mint amennyi a szervezetünk igénye – a heti 0,5-1 kg-nál nagyobb mértékű fogyás egyáltalán nem célravezető. A tényleges energiaigényünk meghatározása történhet az alapanyagcserénk és az ún. fizikaiaktivitás-szorzó együttesével vagy energiakalkulátorral is (ehhez bátran kérjük dietetikus segítségét). Fogyásunk már önmagában javítja a szénhidrát-anyagcserénket, ezzel párhuzamosan sejtjeink inzulinérzékenysége is nőni fog.
Hogyan vágjunk neki a diétának?
Először is limitáljuk a bevitt szénhidrátmennyiséget. Ehhez jó, ha az orvosunkkal egyeztetve meghatározunk egy irányszámot, ami behatárolja azt, hogy pontosan mennyi szénhidrátot vihetünk be egy nap folyamán. Hogy mennyi az annyi? A javaslat nőknél általában 140-180 gramm között mozog, férfiaknál ez a szám 160-200 gramm közötti. Ha ezzel tisztában vagyunk, akkor ezt el kell osztani napi 5-6 étkezésre. Ez ahhoz szükséges, hogy vércukorszintünk kiegyensúlyozottabb legyen a nap folyamán – a 3 óránkénti étkezés segít elkerülni, hogy farkaséhség törjön ránk, ami mindig túlevéssel, ezáltal többlet kalóriabevitellel, és további hízással jár. Ebben segít az alábbi táblázat.
ÉTKEZÉS | NAPI SZÉNHIDRÁTMENNYISÉG (gramm) | |||
140 | 160 | 180 | 200 | |
reggeli | 25 | 30 | 30 | 30 |
tízórai | 15 | 15 | 20 | 25 |
ebéd | 40 | 50 | 50 | 55 |
uzsonna | 15 | 15 | 20 | 25 |
vacsora | 30 | 35 | 40 | 45 |
utóvacsora | 15 | 15 | 20 | 20 |
Vegyük figyelembe azt is, hogy a bevitt szénhidrátnak nemcsak a mennyisége számít, hanem az összetétele is, hiszen különböző fajtái nem egyformán emelik meg a vércukorszintünket. Ismerkedj meg a glikémiás index (GI) fogalmával, ami százalékban fejezi ki, hogy az adott nyersanyag milyen mértékű étkezés utáni vércukoremelő hatással rendelkezik a szőlőcukor vércukoremelő hatásához képest (ez a 100%). Az alábbi táblázatban láthatod, hogy melyek az előnyös, alacsony glikémiás indexű nyersanyagok (50% alatti), és melyeket célszerű mérsékeltebb mennyiségben, és alacsonyabb GI-ű nyersanyagokkal párosítani.
nagyon magas | 90-120% | cukor, méz, cukrozott üdítő, burgonyapüré, főtt burgonya, kukoricapehely, datolya, fehér kenyér, hagyományos zsemle és kifli |
magas | 70-90% | extrudált kenyér, puffasztott búza és rizs, kétszersült, keksz, édes müzli, pudingpor, tejberizs, fehér liszt, félbarna kenyér, tojással gyúrt tészta, kalács, szőlő, görögdinnye, sült burgonya |
közepes | 50-70% | zabpehely, kukorica, főtt rizs, fekete kenyér, banán, ananász, 100%-os gyümölcslé, zöldborsó, müzli, kivi |
alacsony | 30-50% | tej, joghurt, kefir, hazai gyümölcsök (alma, körte, sárgabarack, szilva stb.), durumtészta, narancs, vadrizs |
30% alatti | fruktóz (gyümölcscukor), lencse, száraz bab, dió, grapefruit | |
15% alatti | mogyoró, spárga, brokkoli, karfiol, zeller, uborka, padlizsán, zöldbab, saláták, paprika, spenót, cukkini, tök, paradicsom, retek, cékla |
A fenti értékeket befolyásolja az étel elkészítésének a módja is. Növeli a GI értéket minden olyan konyhai technika, ami megsérti a növények sejtfalát, pl.: intenzív főzés, turmixolás, aprítás, reszelés, ahogy a vízben való oldás is (üdítőitalok, cukros tea). Csökkenti viszont a GI-értéket a kímélő elkészítés (pl. párolás), valamint az ételben levő vagy azzal együtt fogyasztott fehérje, zsír és rost (pl. saláta).
Eddig tartott az írásom első fele, de a témának még koránt sincs vége! A folytatásban további hasznos tippek következnek: Mi a helyzet a hozzáadott cukrokkal, és hogyan találjuk meg őket az ételcímkék útvesztőjében? Figyelni kell-e, hogy melyik napszakban mit eszünk? Hasznosak-e nekünk az élelmi rostok, és miben találjuk a legtöbbet belőlük? Tarts velem legközelebb is!