Februárban főszerkesztőnk, Panna megkérdezte, lenne-e kedvem elindulni a kovászolás rögös, ám annál kielégítőbb útján. Akkor még egyszerre voltam izgatott és kétkedő. Menni fog ez nekem? Életben marad vajon a kovászom? Most október van, a kovászom él és virul, s bár kenyeret nem, kovászos kakaós csigát annál sűrűbben sütök vele.
Az egész dolog szépsége, hogy meg nem tudnám mondani, hogy előtte mikor ettem utoljára kakaós csigát, most viszont szinte heti rendszerességgel illatozik reggelente a konyhában ez fajta friss péksütemény. És hogy mi ennek az egésznek a hátránya? Akármilyen bolti csigára ezek után már ránézni sem tudok. A kovászos változat ugyanis egészen más műfaj, mint az átlagos tömeggyártott csiga. Egyszerre van meg benne a kovász savanykás íze és a kakaó selymes gazdagsága. Édes, tömény, laktató. Az illat pedig, amikor sül? Mennyei.
A kovászos kakaós csiga előfeltétele természetesen a kovász – ha nincs kovászod, kérdezz körbe az ismerőseid körében: garantálom, hogy lesz legalább egy köztük, aki nem hogy nevelget otthon kovászt, de szíves-örömest ad is belőle neked.
Lássuk is, hogy készül ez a péksüteménycsoda! Mint minden kovászos recept, ez is egy hosszabb folyamat, de a végeredmény miatt abszolút megéri rászánni az időt.
Hozzávalók
a tésztához:
- 200 g tej
- 100 g aktív kovász
- 70 g nádcukor
- 1 nagy tojás, szoba-hőmérsékletű
- 430 g kenyérliszt
- 5 g tengeri só
- 113g sótlan vaj, szoba-hőmérsékletű
a töltelékhez:
- 70g sótlan vaj, szoba-hőmérsékletű
- 110g nádcukor
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 marék aprított csoki (opcionális)
Elkészítés:
- Egy nagy tálban keverd össze az aktív kovászt és a tejet, amíg a kovász teljesen fel nem oldódik. Ezután add hozzá a cukrot és a szoba-hőmérsékletű tojást is, és dolgozd el, hogy jól összeálljon.
- Szitáld a lisztet és a sót a tálba, majd addig keverd, amíg egy laza tésztaállagot kapsz. Add hozzá a szoba-hőmérsékletű vajat, és dolgozd el kézzel vagy álló mixerrel, amíg teljesen el nem oszlik. Fontos, hogy a vaj szoba-hőmérsékletű legyen, különben nehéz lesz a keverés.
- Most jön a tészta megerősítése: a keverés után fedd le a tésztát egy nedves ruhával, és hagyd pihenni 20 percig. Pihentetés után dagaszd kézzel vagy géppel közepes sebességgel kb. 12 percig. A tészta akkor jó, ha sima és elválik a tál falától.
- Következő lépés a kelesztés: ismét fedd le a tálat egy nedves ruhával, és keleszd a tésztát szobahőmérsékleten 8-9 órán vagy egy éjszakán keresztül. A tészta méretének meg kell kétszereződnie. A kelesztési idő az otthoni hőmérséklettől függően változhat, így ennek megfelelően állítsd be az időt.
- Ezután jön a tészta kinyújtása és töltése: finoman nyomkodd téglalap alakúra, majd sodrófával nyújtsd ki kb. 33×38 cm méretűre. Mielőtt a tésztát formázod, enyhén lisztezd be a munkafelületet.
- Egy tálban keverd össze a cukrot és a kakaóport, hogy elkészítsd a tölteléket, majd tedd félre.
- Kend meg a tésztát a szoba-hőmérsékletű vajjal, kétujjnyi szegélyt szabadon hagyva a tetején. Ezután szórd rá a kakaó-cukor keveréket, majd az aprított csokit egyenletesen elosztva.
- Kezd el szorosan feltekerni a tésztát a kihagyott „margóval” szemközti oldalról kezdve. Enyhén nedvesítsd be a „margót” vízzel, mielőtt lezárod a tekercset, majd hagyd pihenni a margós hajtással lefelé, hogy jól rögzüljön. Ezután egy sima élű késsel szeleteld fel a tekercset 12 egyenlő részre.
- Jön a második kelesztés: helyezd a csigákat egy tepsibe, és fedd le egy konyharuhával. Hagyd őket kelni szobahőmérsékleten kb. két órán keresztül, amíg megnőnek egy kicsit, és láthatóan megpuffadnak.
TIPP: ha nem akarod egyből kisütni, takard le fóliával, és a hűtőben keleszd egy éjszakán keresztül – ebben az esetben a sütés előtt történik meg a második kelesztés.
-
És jöhet a sütés: helyezd a tepsit egy 180°C-ra előmelegített sütő középső rácsára, és süsd a csigákat 25-30 percig.
-
Ha már megnőttek, illatosak, bugyog bennük a töltelék és egy picit aranybarnák, akkor elkészültek. Hagyd őket kihűlni, mielőtt tálalnád.
Amikor már belejöttél a kovászos csiga sütésébe, elkezdhetsz kísérletezni is: például kakaó helyett egyéb töltelékekkel (nálam volt már málna, lekvár, mogyoróvaj), esetleg kevesebb vajjal a tésztában, vagy több cukorral, ha édesebb szájú vagy. Egy biztos: a kovászos kakaós csiga új dimenziókat nyit a péksütemények világában.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotók: Emma