Tudjuk nagyon jól, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése, mégis az ébredés ködében talán pont azon szoktunk a legkevesebbet gondolkodni, hogy mit is együnk napindítóként. Most a klasszikus reggelin csavarunk egyet, hogy egy kicsit feldobjuk a nehezen induló reggeleket. Íme, a sült zabkása.
Nincs is jobb egy bőséges, laktató reggelinél, amikor az asztal túlcsordul a finomabbnál-finomabb napindító falatokkal – elméletben. De kinek van erre ideje egy átlagos reggelen? A legtöbben csak álmodozunk egy reggeli terülj-terülj asztalkán, miközben álmosan majszoljuk a szokásos vajas pirítóst. Vannak persze szuper reggeliopciók, amiket könnyen elkészíthetünk – például a zabkása vagy egy adag banános zabpalacsinta –, de egy idő után ezek is unalmasnak hatnak.
Most a klasszikus zabkásán csavarunk egyet, hogy feldobjuk kicsit a nap elejét és az unalmassá vált reggeli repertoárt. Ez a csavar pedig nem más, mint a sült zabkása. Elsőre furcsán hangzik, de egy végtelen módon variálható és könnyen elkészíthető fogásról van szó, amit még akár egészséges desszertként is bevethetünk. Ráadásul az ízvariációknak csak a képzeletünk szab határt, így mindig feldobhatjuk azzal, ami épp szezonban van, vagy amit megtalálunk a kamránkban.
A sült zabkása gyakorlatilag olyan, mint egy torta. Kérdem én, ki ne szeretné tortával indítani a napot? Egyetlen buktatója van csak: ehhez a recepthez bizony kell egy turmixgép, de legalábbis egy erős botmixer. Ezután már csak olyan hétköznapi hozzávalókra van szükségünk, mint például a zabpehely és a banán.
Hozzávalók:
- 80 g zabpehely
- 100 ml tej
- 1 érett banán
- 1 tojás
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- csipet só
Elkészítés:
- Tegyél minden hozzávalót a turmixgép edényébe, és mixeld őket addig, amíg krémes állagú nem lesz (akár egy egész percig is).
- Vajazz ki két kis sütőformát (szufléforma), és oszd el köztük a „tésztát”. Ha szeretnél tenni bele gyümölcsöt, csokoládét vagy bármilyen más „belevalót”, akkor csak szórd rá, és kicsit keverd össze.
- Süsd 20-30 percen keresztül 190°C-ra előmelegített sütőben (ha a beleszúrt fogpiszkáló tisztán jön ki: kész!).
- Hagyd kb. 10 percet hűlni, és már fogyasztható is.
Tippek:
- A tejet akár ki is hagyhatod a receptből, anélkül is működik.
- Sütheted akár egyben is egy kisebb tűzálló edényben, vagy muffinformában.
- Készíthetsz egyszerre több ízesítésűt is, hiszen elég akkor hozzáadnod a „belevalót”, amikor már kiöntötted a formába.
- Ízesítésnek tehetsz bele gyümölcsöt, magvakat, mogyoróvajat, kakaóport, stb.
- Menet közben nézz rá, hiszen minden sütő más.
- Bár melegen a legjobb, de akár előző este is elkészítheted. Miután kihűlt, jól csomagold be, reggel pedig fogyaszd szobahőmérsékleten.
Akár a hétvégi reggelihez készíted frissen, vagy még este, hogy másnap már munka előtt ez a finomság várjon, a sült zabkása bizony szép lassan a többi nagy reggeli kedvenc babérjaira tör, helyet követelve magának a klasszikus reggelik sorában, amire mi azt mondjuk: ám legyen!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma