A nyár legjobb része kétségtelenül a sok szezonális zöldség és gyümölcs. Mindig, amikor oda kerül az asztalra egy adag friss termés, jön a kérdés: mi készüljön belőle. Ez történet a minap egy nagy tál szilvával is. Jöttek a süti ötletek sorra, de azt éreztem, hogy nem akarom elrontani a friss gyümölcsöt egy nagy adag cukorral és egyéb hozzávalókkal.
Első lépésként tehát nagy részét befaltam úgy, ahogy volt. De bármennyire is jó a friss gyümölcs, és bármennyire is vissza fogom sírni a télen, azért nem mindig lehet az összeset nyersen megenni. A nagy melegben viszont örökké tárolni se érdemes. Viszont, mivel tényleg, de tényleg nagyon nem akartam egy újabb süteményt sütni, gondoltam egyet, és a megmaradt szilvákból késíztettem egy egyszerű kis ízbombát: sült szilvát.
A sült szilva akár magában, akár köretként is fogyasztható. Variálhatjuk az elkészítés módját, ízesíthetjük különböző módokon. Például, lehetünk kalandosak, és készíthetünk sós verziót: én pontosan ezt tettem. Az első kóstolás után mindenki egyetértett, hogy akár sült hús mellé is el tudják képzelni, de egy kiadós salátába is csempészhetünk vele extra ízt. Nálunk így, magában fogyott el a sült szilva.
Ha mindenképp süteményt kellett volna készítenem belőle, akkor egyébként fogtam volna ezt a málnás süteményt, és a málnát szilvával helyettesítettem volna. Na, jó, előfordulhat, hogy ez egyébként korábban már meg is történt és ezért nem volt kedvem ismét szilvás süteményt készíteni. Mutatom, hogy készült helyette a sültszilva-recept.
Hozzávalók:
- 6 szilva
- egy nagy csipet só
- jó minőségű olívaolaj, kb. 1 evőkanál
- 1-2 evőkanál méz
- friss kakukkfű levelek
Elkészítés:
- A szilvákat mosd meg, nyisd szét és vedd ki a magjukat.
- A belsejükkel felfelé sorakoztasd fel őket egy sütésre alkalmas tálban.
- Locsold meg a mézzel majd az olívaolajjal – nem kell, hogy ússzon benne, de jusson mindenhova egy kicsi.
- Szórd meg sóval és a friss kakukkfű levelekkel.
- 200°C-ra előmelegített sütőben süsd 12-15 percig, amíg a szilvák megsülnek rendesen, és a tetejükön kicsit karamellizálódik a méz.
- Hagyd kicsit hűlni és már eheted is.
Tippek:
- Akár magában, akár jégkrémmel, joghurttal is fogyaszthatod, teheted salátába vagy köretként húsok mellé.
- Méz helyett akár pár csipet barnacukrot is használhatsz.
- Kakukkfű helyett érdekes ízt adhat neki a rozmaring vagy a zsálya is.
- Nagyon ízletes a szilvák alatt összegyűlő olívás-mézes szósz is, ne hagyd kárbaveszni!
Én idén még biztosan kísérletezek és párszor készül majd sült szilva a konyhánkban. A kérdés már csak az, milyen ízesítésben!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma