Az ünnepi szezon nem múlhat el sütés-főzés nélkül, sőt, számomra a karácsony egyik legkedvesebb része az, amikor a konyha megtelik a finom illatokkal és a háttérben egy kis karácsonyi zene duruzsol. Ennél már csak az a jobb, amikor az elkészült finomságot együtt faljuk fel a számomra kedves emberekkel. Ez az egyszerű és gyors gyömbéres keksz gondoskodik az illatokról és az ízekről – már csak a társaságot kell biztosítani hozzá.
Kicsit nehéz leírni, hogy pontosan milyen süteményről is van szó. Se nem keksz, se nem puszedli. Kívül roppan, belül rágósabb. Egy biztos: minden falatkája igazi karácsony ízű. Ráadásul olyan desszertről van szó, amit akár ajándékba is tudunk adni, így már mehet is a többi ehető ajándék ötlet közé.
Mielőtt belevágunk, egy dolgot le kell, hogy szögezzek: minden előnyös tulajdonsága ellenére, ez nem egy diétás sütemény, ezért érdemes az önuralmunkat már sütés közben edzeni, amikor kezd mindent belengeni az édes-fűszeres karácsonyi illat. Az akaraterő igazi próbája megállni, hogy ne kóstoljuk meg a frissen kisült gyömbéres sütiket.
Hozzávalók:
- 290 g liszt
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- egy nagy csipet őrölt szerecsendió
- 180 g puha vaj
- 100 g barna cukor
- 85 g melasz/cukorszirup (mézzel vagy juharsziruppal is helyettesíthető)
- 1 tojás
- 2 teáskanál vaníliaaroma
- 50 g kristálycukor (sütés előtti hempergetéshez)
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, kukoricalisztet, szódabikarbónát, sót, gyömbért, szegfűszeget, szerecsendiót és a fahéj felét (egy teáskanál). Keverd össze és tedd félre.
- Egy tálban verd össze kézi mixerrel a vajat és barna cukrot.
- Add hozzá a melaszt, tojást és vaníliaaromát, majd keverd jól el.
- Fokozatosan add hozzá a száraz hozzávalókat, és addig mixeld, amíg teljesen össze nem keveredik.
- Egy tálkában keverd össze a kristálycukrot és a maradék (egy teáskanál) fahéjat.
- Gyúrj bonbonszerű golyókat (kb. egy púpos teáskanálnyi tésztából jön ki egy), majd hempergesd meg a cukros-fahéjas keverékben, és tedd őket sütőpapíros tepsire. Hagyj köztük egy kis helyet, mert egy picit terjeszkedni fognak!
- 180°C-ra melegített sütőben süsd őket kb. 10 percig – ha az aljuk már megpirult, a tetejük pedig kicsit megrepedt, akkor biztosan kész van!
- Vedd ki, hintsd meg a cukros-fahéjas keverékkel, és hagyd teljesen kihűlni.
A kész gyömbéres sütiket jól zárható edényben akár pár hétig is eltárolhatod – feltéve, hogy marad mit tárolni, mert bizony nehéz neki ellenállni.
Ha további karácsonyi ötleteket, tippeket és recepteket keresel, kattints ide!
Fotó: Emma