A reggeli és napközbeni kávéfogyasztás tipikusan egy olyan mindennapi szokás, amiről – ha nem is kétségbeesett módon – sokaknak rettenetesen nehéz lemondaniuk. Ugyanakkor én azt vallom, hogy a tiltás soha sem vezet eredményre. Ilyenkor ugyanis bekapcsol az ösztönös ellenállásunk, hiszen egy olyan dolgot akarnak elvenni tőlünk, ami nekünk jó, amit szeretünk, ha pedig minden igyekezetünk ellenére sem sikerül lemondani róla, akkor pedig bűnösnek érezzük magunkat. Mi akkor a megoldás? Az, hogy komolyan vesszük az alternatívák keresését, és bátran kísérletezünk velük.

Azt azért tudnotok kell, hogy nem a kávéellenesek táborát erősítem, csak a változatos táplálkozás híve vagyok. Néha én is fogyasztok kávét, de nem számottevő mennyiségben, és nem reggel, pláne nem éhgyomorra. Szóval az egyik szempont a mérték, a másik pedig az, milyen az egészségi állapotunk. Ha alacsony a vérnyomásunk, nincs refluxunk vagy egyéb betegségünk, akkor egy kis kávé belefér.

De nézzük, milyen alternatívák állnak rendelkezésünkre, és miért érdemes ezekkel próbálkozni:

1. Az egyik nagy kedvencem a zöld tea. Ez is tartalmaz koffeint, tehát csak mértékkel fogyasszuk. Kizárólag a tiszta, nem filteres változatát javaslom. Napi egy csésze, a különböző ízesítésű zöld teákból, érdekes megoldás lehet azok számára, akiknek szükségük van egy kis energiabombára a napjuk indításához, de jó választás lehet a fehér tea is.

kávé helyettesítő tea Impulzív Magazin
2. Ha jól belegondolunk, a reggeli italunk elfogyasztása talán igazi kis szertartássá vált már az évek során, és a napközbeni rövid pihenőnk egy csésze kávé mellett, sokszor már nem is csak a feketéről vagy annak az ízéről szól. Talán ezért is vált számomra nagyon különleges élményt adó frissítővé a különböző teafajták közül a matcha, és ezért is javaslom gyakran, mint kávéalternatívát. A matcha először csak a szerzetesek és az uralkodók itala volt Japánban, de ma már szerencsére elérhető Európában is. Csak megbízható forrásból szerezzük be, mert sajnos előfordulhat, hogy szennyezett, ezért kizárólag hitelesített biofajtát válasszunk. Ennek a teának a titka abban rejlik, hogy L-theanint tartalmaz, amely támogatja az idegrendszer egészséges működését. Frissít, amikor kell, és nyugtat, amikor arra van szükségünk, így abban is segít például, hogy jól tudjunk aludni. Természetesen nemcsak reggel, hanem napközben is fogyaszthatjuk, de késő délután már válasszunk helyette más italt. A matcha segíti az immunrendszer és a zsíranyagcsere megfelelő működését is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy bátran bevethető elhízás esetén is. Természetesen cukor nélkül, tisztán érdemes fogyasztani.

3. Aki kevésbé egzotikus élményt keres, de szeretné a reggelt egy finom itallal indítani, annak a kakaót ajánlom, természetesen a cukor és édesítőszermentes verzióját. Izgalmas itókát tudunk varázsolni belőle, ha különféle fűszerekkel megbolondítjuk, mert így egy igazán különleges ízharmóniát érhetünk el. Akiknek a kakaó sem megoldás intolerancia vagy egyéb okok miatt, azoknak az egyik nagy kedvencemet, a különböző fűszerekkel kevert gabonatejet szoktam ajánlani. Az italba keverhetjük a fahéj, a szegfűszeg, a kurkuma, nagyon pici bors, ánizs, gyömbér és kardamom keverékét. Ezt az összeállítást készen is megvásárolhatjuk Golden milk (Arany tej) néven, de magunk is elkészíthetjük. Ez a reggeli ital különösen jó választás télen, hiszen a hozzáadott fűszerek miatt melegítő hatással bír. Természetesen, ha nincs tejérzékenységünk, akkor készíthetjük állati tejjel is. A kecsketej előnyösebb hatású, mint a tehéntej, de ez attól is függ, hogy mennyire tiszta. Gyermekkoromban volt kecskénk és emlékszem, hogy nagyon nem szerettem a kecsketej ízét, de idővel megszoktam, és azóta is szívesen iszom. Érdemes kitartóan kísérletezni vele, mert csodákat tesz a szervezetünkkel, hiszen tele van ásványi anyagokkal, nyomelemekkel és enzimekkel.

kakaó Impulzív Magazin
4. A kakaó helyett tökéletes választás a szentjánoskenyérfa termése, az úgynevezett karob is. Sajnos fogyasztását mára kiszorította a kakaó, pedig Európában is terem, és Édesapám azt mesélte, hogy gyermekkorában ez volt az egyetlen édesség, amihez könnyen hozzá lehetett jutni. Sok olyan vendégem van, aki intoleranciával küzd, számukra is előszeretettel szoktam ajánlani a karobot. Ez a „kakaópótló” ugyanis, glutén- és laktózmentes, természetesen édes, az ára pedig kedvezőbb, mint például a matcha teáé. Gyermekek is fogyaszthatják, de azok is, akik szív- és érrendszeri betegségben szenvednek, vagy valamilyen más okból kell kerülniük a koffeint. Semmilyen mellékhatása nem ismert és tiszta. Érdekessége a szentjánoskenyérfának, hogy nevét Szent Jánosnak köszönheti, akit a legenda szerint, a karob tartott életben sivatagi vándorlása során.

karob Impulzív Magazin
5. A cikóriát vagy malátát talán többen is ismerik, mert szintén őshonos növény Európában, és régóta használjuk. Ha nemcsak alternatívát keresünk, de az egészségünk megőrzéséért is szeretnénk tenni, akkor mindenképp fogyasszunk időnként belőle, mert koffeinmentes és gyógyhatással bír. Ha pedig csak lassan tudunk változtatni a szokásainkon, akkor használjunk eleinte keveréket, amelyben fokozatosan csökkentjük a kávé, és növeljük a cikória mennyiségét. Figyeljünk a cukortartalomra, mert ritkán lehet cukormentes változatot kapni. A tiszta cikóriakávé hozzájárulhat a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, lúgosító hatása miatt pedig reflux esetén is előnyös a fogyasztása.

cikória por Impulzív Magazin
Összességében tehát nem kell lemondanunk a kávé fogyasztásának öröméről, de a rabjává sem szabad válnunk. Remélem, hogy a fentiekben sikerült néhány igazán finom alternatívát bemutatnom nektek, de természetesen sok egyéb megoldás is létezik. Azt javaslom, hogy próbáljatok ki többféle ízt, kísérletezzetek bátran, hogy mi az, amit jól esik reggel és napközben fogyasztani a kávé helyett. Érdemes felfedezőútra indulni, mert rengeteg olyan lehetőség létezik az italok palettáján, ami energiával tölt fel a nap során, és ezek egyikéről sem érdemes lemaradni. Azt is megsúgom nektek, ha a cikóriát vagy a karobot választjátok, akkor nemcsak magatokért, hanem a környezetünkért is tesztek, mivel ezeket a növényeket nem tömegesen termelik, és nem olyan messziről szállítják hazánkba. Kell még ennél több motiváció?


Fotó: Emma

Szerző