A sütés-főzésnél már csak az a jobb, ha azt szezonális összetevőkből, helyi termelők finomságait felhasználva művelhetjük, így rendkívül nagy öröm volt számunkra, mikor a MyFarm Hartánál tett kirándulásról egy ládányi zsenge zöldséggel tértünk haza. És bár a zöldségek sokszínű felhasználása nagyobb kihívást jelenthet a hétköznapokban, mint a gyümölcsöké, érdemes egy esélyt adni ezeknek az ízletes meglepetéseket tartogató csodáknak is.
Persze a zöldségek már alapból hátránnyal indulnak a náluk csinosabb és finomabb rokonaikkal, a gyümölcsökkel szemben. Ki tudna ellenállni egy pirosló meggynek vagy egy lédús baracknak, amit egyszerűen leszakíthatunk a fáról, és már repülhet is a szánkba? Egy édesburgonyának vagy céklának ennél nehezebb dolga van, ha meg akar minket győzni, pedig a héj alatt színek és ízek kavalkádja lakozik.
Három egyszerű, de nagyszerű köret készült a ládányi jóságból, amit a farmon kaptunk, ezek mindegyike akár magában is megállja a helyét egy hatalmas növényi alapú lakoma részeként, de akár húsok kiegészítéseként is jól mutatnak a tányéron.
1. CéklasalátaHozzávalók:
- 2-3 közepes méretű cékla
- 1 nagy alma, hámozva
- 1 kicsi fej lila hagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál fehérborecet
- só és bors ízlés szerint
- A céklákat mosd meg, majd tedd fel főni egy fazék vízben, nagyjából 30 percre, amíg meg nem puhulnak. Nem baj, ha egy kicsit ropogósak maradnak.
- Hagyd őket kihűlni, közben aprítsd fel a lila hagymát, majd a kihűlt céklákat is hámozd meg és reszeld le.
- Kockázd fel az almát, és keverd össze a céklával és a hagymával.
- Add hozzá az olajat, ecetet, sót és borsot, majd keverd el alaposan.
- Tálald azonnal, vagy előbb hűtsd be hűtőben.
2. Padlizsános bulgursaláta
Hozzávalók:
- 1 közepes padlizsán
- pár levél mángold
- 2-3 levél friss bazsalikom
- 1 evőkanál balzsamecet
- csipet oregánó
- 1-2 paprika (akár kápia, akár kaliforniai vagy más fajta)
- egy marék koktélparadicsom
- olívaolaj
- fél csésze bulgur
- só, bors ízlés szerint
- Főzd meg a bulgurt – a fél csészéhez egy csésze sós víz kell –, forrás után zárd el, és hagyd lefedve megpuhulni.
- Közben tisztítsd meg és aprítsd fel a padlizsánt, darabold fel a mángoldleveleket, valamint a paprikákat is.
- Dobd a felaprított padlizsánt és paprikát egy serpenyőbe, és kevés olívaolajon (és alacsony hőfokon) pirítsd, amíg meg nem puhul. Menet közben add hozzá a mángoldleveleket is – minél később dobod őket a többi zöldséghez, annál ropogósabbak lesz.
- Akkor kerüljenek bele a felaprított bazsalikomlevelek, a balzsamecet, a só, a bors és az oregánó, amikor már félig megpuhultak a zöldségek.
- Ezután a kész bulgurt is borítsd a serpenyőbe, és keverj mindent jól össze.
- Tálaláshoz szórd meg alaposan felezett koktélparadicsomokkal.
3. Fahéjas sütőtök
Hozzávalók:
- 1 kisebb sütőtök
- 2-3 evőkanál barna cukor
- 1-2 teáskanál őrölt fahéj
- kevés olívaolaj
- Mosd meg és hámozd meg a tököt (nem könnyű feladat!), majd kockázd fel.
- Borítsd egy sütőpapíros tepsibe, és adj hozzá 1-2 evőkanál olívaolajat.
- Szórd meg cukorral és fahéjjal, majd forgasd jól össze, hogy egyenletesen elkeveredjenek a hozzávalók (bátran kísérletezz a cukor és fahéj mennyiségével ízlés szerint). Extra ízért adj még hozzá egy csipet szerecsendiót is.
- Előmelegített sütőben addig süsd a tököt, amíg meg nem puhul, illetve egy kicsit nem kezd el barnulni – ez nagyjából 15-20 percet fog igénybe venni, de már az isteni illatból érezni fogod, hogyha kezd jó lenni.
- Tálald frissen, de vigyázat – függőséget okoz!
Nálunk nagy sikert aratott mind a három köret, mert ízletesek, könnyűek, gyorsak, és ráadásul még színt is csempésznek a mindennapokba. Kell ennél több?
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma