Kezdjük is a lényeggel: ha tökéleteset akarsz, nem ezt a receptet keresed. De ha valami annál sokkal jobbat, valami tökéletlenül is csodálatos után kutatsz, akkor jó helyen jársz. Bár ez a tart kevésbé dekoratív, mint sok más társa, cserébe rendkívül finom és sokszínű. A tart tésztáját szokták a linzertésztához hasonlítani, de ez a süti ebben is más: nincs benne tojás. Emiatt lesz ugyan kevésbé mutatós és formás, de a belső értékei bőven kárpótolnak majd. Szintén ezért kicsit nehézkesebb is az elkészítése, bár a jó dolgokért megéri küzdeni, nem?
Hozzávalók a tésztához
- 190 g liszt (lehet teljes kiőrlésű liszt)
- 125 g hideg vaj, felkockázva
- 60 g porcukor (vagy más cukor helyettesítő)
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez
- 375 g mascarpone (1,5 doboz, ha 250 g-osat használsz – vagy ami még jobb, 1 doboz + 2 evőkanál görög joghurt)
- 4 teáskanál porcukor
- 300 g eper
- fél teáskanál vaníliaaroma
Elkészítés
- A tésztához mixelj össze mindent, amíg el nem kezd nagy morzsákká összeállni.
- Egy pitesütő formába borítsd át a morzsákat és nyomogasd, lapítgasd addig, amíg nagyjából egyenletes lesz mindenhol a tészta, a forma falán is.
- Ezután tedd a formát a fagyasztóba kb. 15 perce, majd szurkáld össze villával, ezután mehet az előmelegített sütőbe nagyjából 20-25 perce, vagy amíg el nem éri az elérhetetlen aranybarna árnyalatot.
- Vedd ki a sütőből, és hagyd teljesen lehűlni.
- Ha ez megtörtént, mixelj össze kb. 100 g epret (ami leginkább egy jó nagy marékkal egyenlő) a mascarponéval, cukorral és vaníliaaromával.
- Egy spatulával (vagy amivel tetszik), oszlasd el a kis piteformádban a tölteléket, nyugodtan lehet púpos is.
- A maradék epret (ami kb. két marék) vágd félbe, és pakold szépen (vagy akár összevissza is, hiszen művészi szabadság van), a mascarponés töltelék tetejére.
- Ha van rá esély, tálalás előtt egy-két órán át még hagyd állni egy hűvös helyen.
Tippek
- Sütésnél érdemes pitesúlyt (szárazbab sütőpapíron) tenni a tésztára, hogy ne nőjön nagyra.
- Eper helyett akármilyen más gyümölccsel is elkészítheted a süteményt.
- A mascarponéhoz az epret elég, ha apróra felszeleteled, nem kell ezért elővenni a kézi mixert.
- Ugyanez vonatkozik a tésztára is: puszta kézzel a legegyszerűbb összegyúrni.
- Ha a fagyasztóba nem fér a tészta, elég az is, ha hűtőbe teszed 20-30 percre.
- A tésztát megsütheted akár egy nappal korábban is.
Ez az a fajta süti, ami tökéletes a melegebb hónapokra: keveset kell sütni, nem túl nehéz, frissítő, nem túl édes és használhatod hozzá épp azt a gyümölcsöt, ami szezonban van. Tényleg egy kis csoda – és a legjobb másokkal megosztva.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor az itt találod !Fotó: Emma