Van egy dolog, ami még a bizonytalan időkben is garantáltan segít kicsit elterelni a gondolatainkat – ez pedig a sütés-főzés. Elég nehéz úgy alámerülni egy aggodalomspirálban, ha közben a hozzávalókat kell kimérned, vagy épp könyékig belemásznod a tésztába. Ilyenkor ugyanis lelassul a világ, és kénytelen leszel befelé nézni egy kicsit… És a sütögetés egyébként is jó programnak ígérkezik.
Ezt a perecet egészen könnyű elkészíteni, és a jó hír az, hogy ha éppen frusztrált vagy valamitől (vagy valakitől), akkor a felgyülemlett feszültséget ártalmatlan módon levezetheted a tészta lágy pofozgatásával. A friss, langyos perec pedig mindig, minden körülmények között képes egy kis örömöt csempészni a hétköznapokba.
Hozzávalók
- 290 g liszt
- 240 ml tej
- 1 zacskó instant élesztő
- 3 evőkanál cukor (lehetőleg barna, de a sima is jó)
- 2 evőkanál puha vaj + egy kevés a tetejére
- 1 teáskanál só
- 2,5 evőkanál szódabikarbóna feloldva kb. kb. 350 ml langyos vízben
- nagy szemű só
Elkészítés
- Melegítsd meg a tejet egy lábosban – nem kell, hogy forró legyen, fel pedig semmiképp ne forrjon.
- Öntsd a tejet egy tálba, és szórd rá az élesztőt, majd hagyd állni kb. 2 percig.
- Aztán add hozzá a cukrot és a lisztnek kb. felét, majd egy fakanállal keverd el.
- Kockázd fel a vajat és add a mixhez, majd a maradék lisztet, és az 1 teáskanál sót is, és keverd addig, amíg ragacsos tészta nem lesz.
- Borítsd ki a tésztát egy lisztezett felületre, és gyúrd kb. 5 percen át. Ha szükséges, adj hozzá még lisztet.
- Formázz belőle labdát, tedd egy enyhén kiolajozott edénybe, takard le fólióval, és hagyd kelni meleg helyen egy órán át, amíg duplájára nem nő.
- Ha kész, borítsd ki a tálból a tésztát, húzz be neki egyet, hogy leengedjen, majd vágd fel hat egyenlő részre egy kilisztezett felületen.
- Mindegyik darabot nyújtsd ki kézzel kb. fél méteres, de inkább még hosszabb hurkákra – és itt jön a jó rész: a két szélét fogva időnként csapkodd a kinyújtott tésztát a pulthoz/deszkához.
- Formázz pereceket, majd fürdesd meg őket a szódabikarbónás vízben, aztán tedd egy sütőpapíros tepsibe őket, szórd meg nagy szemű sóval, és mehetnek az előmelegített sütőbe.
- Süsd őket kb. 10 percen át – az illat és a szín majd segít eldönteni, készen vannak-e.
- Amint kivetted a sütőből, egy-két evőkanál puha vajat mikrózz meg egy picit, hogy még puhább legyen, aztán kend le vele a forró perecek tetejét.
Tippek
- A só helyett (vagy mellett) szórhatsz akár szezámmagot, lenmagot, vagy egyéb magvakat is a perecre.
- Ez a mennyiség 6 normál méretű perecre elég, de készíthetsz kisebbeket is – vagy pont nagyobbakat.
- Ha többet szeretnél készíteni egyszerre, szorozd fel a hozzávalókat.
- Egy kis extraként készíthetsz valamilyen mártogatóst is a pereced mellé – itt találsz egy tejfölös verziót is.
Könnyű, gyors, finom, és még segít a feszültséget is levezetni kicsit – úgyhogy, ha teheted, maradj otthon, és süss perecet.Fotó: Emma