A nyár egyik legjobb része a rengeteg friss, szezonális gyümölcs és zöldség, ami a piacon vár minket. Bár a nagy melegben sokszor a legjobb ezeket nyersen elmajszolni, azért néha megéri begyújtani a sütőt – ez a málnás sütemény például megéri az izzadságcseppeket.

málnás sütemény recept nyár gyümölcs impulzív magazin
A nyári gyümölcsáradatból a málna mindig is nagy kedvencem volt. Az igazi nyáréletérzést a málnabokrok közvetlen lelegelésében találtam meg mindig. Lecsipkedni a puha szemeket, felhúzni kalapként az ujjunkra, és előretörni a málnabokrok sorai közül, mint egy felfedező – ez volt az igazi móka gyerekként.

Épp ezért nem igazán sütöttem soha málnával, mivel a kis bogyós gyümölcs nem jutott el odáig, hogy bejusson a konyhába. Idén azonban egy nagyobb adag málnát kivételesen sütemény formájában használtam fel, ami így, azt hiszem, visszatérő vendég lesz a desszertlistámon, mert – mint minden jó Impulzív-recept – gyors, egyszerű és nagyon finom.

málnás sütemény recept nyár gyümölcs impulzív magazin málna

Hozzávalók:

  • 400g liszt
  • 175g cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • ¼ teáskanál fahéj
  • 120g kókuszolaj, vagy egyéb zsiradék (vaj, margarin, stb.)
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • 500g málna

málna málnás sütemény nyár gyümölcs impulzív magazin
Elkészítés:

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukorból 120g-ot, a sütőport, a sót és a fahéjat.
  2. Add hozzá a kókuszolajat, és kevergesd addig, amíg morzsa állagú nem lesz.
  3. Ezután az enyhén felvert tojások jönnek bele, majd keverd össze újra.
  4. Ennek a tésztának kb. a ⅔-át nyomkodd el egy tepsi aljában.
  5. Egy tálban keverd össze a kukoricakeményítőt, a maradék 55g cukrot és a málnát.
  6. Kanalazd rá a tepsiben összelapogatott tésztára a málnás keveréket, majd a maradék tésztával szórd meg a tetejét.
  7. 190°C-ra előmelegített sütőben süsd 35-45 percet, amíg kicsit megbarnul a teteje.
  8. Hagyd kihűlni, majd kockázd/szeleteld fel.

málna málnás sütemény nyár gyümölcs impulzív magazin

Tippek:

  • Pár napig eláll a hűtőben.
  • A szeleteléssel tényleg érdemes megvárnod, hogy kihűljön, úgy sokkal könnyebb dolgod lesz.
  • A tojást elég villával felverned, hasonlóan egy kanál is elég a keveréshez – ez a recept nem igényel sok csetrest.
  • Nem kell túl nagy tepsi, én egy kb. A4-es lapméretűt használtam.
  • Ha szeretnéd kicsit felturbózni a sütit, akár muffinformákba is teheted.
  • Könnyen vegánosítható a recept: a két tojás helyett használj fél csésze almaszószt vagy ugyanennyi pépesített, érett banánt.

Bár a málna valószínűleg továbbra is többször fog a bokorról közvetlen a számba repülni, ez a recept bekerült a gyakran elővettek közé, és már alig várom, hogy kipróbáljam más szezonális gyümölcsökkel is.

Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, akkor azokat itt találod.

Fotó: Emma

Szerző