Szezonálisan étkezni talán a téli szürkeségben a legnehezebb, azonban nem lehetetlen küldetés. A MyFarm Harta finomságait felhasználva most megmutatjuk, mit lehet kihozni a hideg évszak végén rendelkezésre álló alapanyagokból.
A nemrég megjelent céklás receptnél már rájöttünk: nem elég a szezonalitás, fontos mellé a lokalitás is. Most abszolút ötvözzük ezt a kettőt, ugyanis a MyFarm Harta csapata meglepett minket egy igazi tél végi csomaggal, amit elnézve máris nem tűnt olyan nehéznek szezonálisan étkezni még így a fagyos időszak végén sem. Hogy ne maradjon ki egyik fő étkezés sem, ezért most egy reggeli-, egy ebéd- és egy vacsoraötletet is mutatunk.
Reggeli – édesburgonyás zabszelet
Elsőre furcsának tűnhet reggelire édesburgonyát enni, de ez a zöldségféle már csak ilyen sokoldalú. Amiért pedig nagyon szeretjük a zabszeletet, az az, hogy rendkívül egyszerű magunkkal vinni, így napközben bármikor előkaphatjuk a táskánkból ezt az egészséges, energiát adó finomságot, ami egyébként olyan, mintha desszert lenne.
Hozzávalók:
- 280 g főtt vagy sült édesburgonya
- 100 g zabpehely
- 3 evőkanál magvaj (pl.: mogyoróvaj vagy kesuvaj)
- 3 teáskanál méz/datolyaszirup/juharszirup vagy egyéb édesítőszer
- 1 alma meghámozva, reszelve
Elkészítés:
- Miután a megtisztított édesburgonyát megfőztük/megsütöttük, keverjünk minden hozzávalót alaposan össze, és a mixet egyenletesen oszlassuk el egy kiolajozott/kivajazott tepsiben.
- 180°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 30-40 percet, amíg kicsit meg nem barnul.
- Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel.
Tippek:
- Az édesítőszer helyett akár egy banánt is hozzáadhatunk pluszban, így meglesz az édesség is.
- Akár szórhatunk bele még csokit, diót vagy egyéb magvakat.
- Ha nem annyira szereted a magvajak ízét, használj kevesebbet belőlük, és adj hozzá több édesburgonyát.
Ebéd – tökszószos tészta
A zöldségek egyik meglepő, de annál praktikusabb felhasználása a tésztaszósz. Ezúttal egy tökös verziót készítettünk.
Hozzávalók:
- egy közepes sütőtök (kb. 400 g főzés után)
- egy fej lila hagyma
- vaj
- só, bors
- kedvenc tésztád
- leveskocka
- 30 g a kedvenc kemény sajtodból, reszelve
- szalonna
Elkészítés:
- A tököt hámozd meg, kapard ki a belsejét, vágd kockákra, majd tedd egy lábasba annyi vízzel, ami elfedi.
- Adj hozzá egy leveskockát, és főzd, amíg megpuhul.
- Közben szeld fel a lila hagymát nagyobb szeletekre, majd egy kis vajon pirítsd meg. Sózd, borsozd.
- A megfőtt tököt, a lila hagymát, a sajtot, és a tök levéből kb. egy fél bögrényit keverj össze alaposan egy turmixban vagy botmixerrel.
- Közben főzd ki a tésztát.
- Apríts fel egy kis szalonnát, és pirítsd meg serpenyőben.
- Ha kész a tészta, öntsd nyakon a szósszal, és szórd meg a pirított szalonnával.
Vacsora – aprított szendvics
Az aprított szendvics igazából nem más, mint minden, ami egy kiadós szendvicsbe kerülne, csak alaposan összeaprítva. Ezért nagyon jó maradékmentő megoldás lehet, és bármikor elkészíthetjük szezonálisan abból, amink épp van.
Hozzávalók:
- maréknyi káposzta
- egy répa
- hagyma
- kemény sajt
- sonka
- só, bors
- pici olívaolaj (1 teáskanál)
- pici fehérborecet (1 teáskanál)
- egy kevés sajtkrém (1-2 teáskanál)
- kedvenc kenyered vagy zsömléd
Elkészítés:
- Egy nagy vágódeszkán először a zöldségeket aprítsd fel alaposan.
- Ezután jöhet a só, bors, olaj, ecet, sajtkrém, sajt és sonka – darabold apróra őket, ahogy csak bírod.
- Miután minden egyenletesen eloszlott, jöhet a kenyér. Jól pakold meg a keverékkel és már eheted is.
Tippek:
- Mi most az alábbi hozzávalókkal készítettük, de végtelen módon lehet variálni: zöldségek, tojás, felvágott, sajt, majonéz, hummusz – csak a fantáziánk szab határt.
- A lényeg, hogy mindig legyen benne valami „szósz”, amitől kicsit összeáll.
- Miután mindent felaprítottál, amennyire csak tudtál, egy tálban akár még jobban is összekeverheted.
Reggeli, ebéd és vacsora, persze szezonálisan, gyorsan és ízletesen – pont, ahogy szeretjük itt, az Impulzív Falatok rovatban.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!