Puglia tartomány egyik gyöngyszeme, Polignano a mare különösen a szívemhez nőtt. Ez a tengerparti, sziklára épült város, valamiért nem enged el, így hát idén is visszatértem ide. És még mindig épp olyan meseszép, mint amikor először rácsodálkoztam… Már ismerősek voltak az utcái, a nyüzsgő terei, és a hangulatos fagyizóm előtt ugyanúgy kígyózott a sor. Újra éreztem a számban a bomba jó csokoládé ízét, és az extravagáns hennafestő nő is ugyanott rajzolta kacifántos mintáit. Egy idegen országban voltam, mégis, mintha régi ismerős lennék. Megannyi apróság, amely felébresztette az emlékeket, és melléjük persze újabbak sorakoztak.
A környéken már az előző évben is kirándultunk, és idén egy újabb úti célt tűztünk ki magunk elé: a választásunk Leccére esett. A Dél Firenzéjének is nevezett városban barangolva egymás után sorakoztak a monumentális, gazdagon díszített barokk templomok, de a hangulatos kis kávézók is rabul ejtettek. Mint kiderült, itt az úgynevezett caffé leccesét szokás inni, ami nem más, mint jeges kávé mandulasziruppal. Ha pedig Puglia tartomány egyik tradicionális édességét szeretnéd megkóstolni, akkor válaszd a pasticciottót! Ebből a fantasztikus gasztroélményből biztosan kimaradtunk volna, ha a pincérünk nem ajánlja nekünk ezt a helyi különlegességet. Bár nem igazán tudtuk, hogy mire számítsunk, de hittünk neki, és jól tettük. Ezek után nem maradt más dolgom, mint utánajárni, hogyan készül az eredeti olasz pasticciotto.
Hozzávalók a krémhez:
- 500 ml tej
- 4 darab tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 60 g 00-ás liszt
- egy citrom héja
- fél tk. vaníliakivonat
Elkészítés:
- Öntsd a tejet egy lábosba, majd reszelj bele ízlés szerint citromhéjat, és szórd bele a vaníliakivonatot. Kezd el melegíteni, de ügyelj rá, hogy ne forrjon fel.
- A tojássárgáját dolgozd össze a cukorral, amíg fehér és habos állagú nem lesz.
- Add hozzá a lisztet is, majd keverd csomómentesre.
- Mielőtt a tej forrni kezd, tedd bele a lisztes keveréket, és habverő segítségével alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzd, míg be nem sűrűsödik.
- Öntsd egy tálba és míg kihűl, készítsd el a tésztát.
Hozzávalók a tésztához:
- 250 g 00-ás liszt
- 115 g cukor
- 120 g vaj
- 2 darab tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
- Egy tálban keverd össze az átszitált lisztet, a sót, a cukrot és a sütőport, majd add hozzá a (szoba-hőmérsékletű) vajat és a tojássárgáját. Gyúrd össze, és az elkészült tésztát tedd a hűtőbe legalább fél órára.
- Az omlós tészta 3/4-ét nyújtsd ki, és hat téglalapot formálj belőle, majd tedd őket kivajazott és lisztezett kosárkaformákba.
- A tészta alját szurkáld meg villával, utána töltsd meg az elkészített krémmel.
- A tészta kilógó peremét kend be egy kevés vízzel, majd a megmaradt, vékonyra kinyújtott tésztával fedd le. Összenyomkodva zárd le a széleket, és vágd le a felesleges tésztát.
- Kend meg a sütemény tetejét tojásfehérjével.
- A sütőbe 180°-on kb. 20-25 perc alatt elkészülnek.
- Miután kihűltek szórd meg őket porcukorral.
Tippek:
- bátran használd a citromot, mert az adja meg a töltelék kellemes ízét
- a vaníliával se óvatoskodj, mert ugyancsak fontos ízalkotó
- a tölteléket akár lekvárral, de akár csokidarabokkal is fel tudod dobni – a vaníliás krém kifejezetten izgalmas más ízekkel kombinálva
- nem bonyolult az elkészítés, de mivel a tésztát pihentetni kell, és a krémnek ki kell hűlnie, mielőtt a kosárkákba kerül, így a folyamat egy kicsit több időt vesz igénybe
- a kosárkaforma helyett nyugodtan használj muffinformát
A pasticciottóba harapva, mintha egy szempillantás alatt Olaszországba repültem volna, Lecce város főterére, ahol a perszelő nyári napon egy kávézó hűs teraszán először kóstoltam meg ezt a mennyei édességet.
Még több receptért kattints ide! Ha pedig további gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotók: Panna