Tegye fel a kezét az, akinek nem a tojás az egyik első dolog, ami eszébe jut, ha azt hallja, hogy húsvét. Na, ugye! A tojás a húsvét szerves része, legyen szó hímes tojásokról, csokitojásokról vagy akár a sonka mellé fogyasztott keménytojásról. Ez a recept pedig azoknak szól, akik ez utóbbit szeretnék kicsit új formába önteni.
Bár felénk a tojáskrém nem kizárólag húsvéti vendég az asztalnál, hiszen egész évben szívesen látjuk, azért mégiscsak ilyenkor érzi magát leginkább otthon. Ezt a rendkívül egyszerű és gyors tojáskrém alapreceptet mindenki kedve szerint variálhatja: adhatunk hozzá snidlinget, petrezselymet, egy kicsit a húsvéti sonkából, esetleg friss retket – vagy bármit, amivel épp kísérletezni támad kedvünk.
Ráadásul, ha esetleg megszaladt a kezünk a húsvéti menü készítése során, és megmaradtak a főtt tojások, akkor ennél szebb sorsot nem is kívánhatnánk nekik: melyik főtt tojás ne akarna lágy tojáskrém lenni?
Túl sok hozzávalóra sem lesz szükségünk – miről másról, ha nem erről, na meg a gyorsaságáról és az egyszerűségéről ismerszik meg egy vérbeli Impulzív-recept? Ne is szaporítsuk tovább a szót, aprítsuk inkább a tojásokat, azaz így készül a tojáskrém.
Hozzávalók:
- 8 főtt tojás
- 5-8 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 evőkanál mustár
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A már megfőtt, kihűlt és letisztított tojásokat aprítsuk fel egy tojásszeletelővel.
- Keverjük el egy tálban az összes hozzávalót.
- Kóstoljuk meg a krémet, és ha szükséges, adjunk még hozzá ízlés szerint a különböző összetevőkből.
- Tálaljuk frissen, vagy tegyük hűtőbe, ahol pár napig eláll.
Tippek:
-
Tojásszeletelő hiányában elő az aprítókésekkel!
-
Érdemes először inkább óvatosan bánni a mustárral és a vajjal, és kóstolás után alakítani saját ízlésünk szerint, attól függően, hogy milyen állagot és ízvilágot szeretnénk.
-
Ha teszünk bele mást is (például snidlinget), akkor azt is aprítsuk fel, és adjuk hozzá a többi hozzávalóval együtt.
-
Vigyázat, a hűtőben kicsit megkeményedik a tojáskrém, ezért érdemes inkább frissen fogyasztani.
Ha tehát az idén kicsit megbolondítanátok a húsvéti reggelit, vagy egyszerűen csak nem tudtok, mihez kezdeni a megmaradt főtt tojásokkal, akkor jöhet a tojáskrém – csak ne lepődjetek meg, ha annyira hozzátok nő, hogy az ünnepek után is rendszeres vendég lesz nálatok!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma