Év elején valahogy mindig jobban bennünk van az akarás, hogy odafigyeljünk magunkra és az egészségünkre: megfogadjuk, hogy mostantól rendszeresen edzeni fogunk, hogy odafigyelünk a táplálkozásunkra, és elolvassuk a régóta a polcon porosodó könyvet, ami majd segít jobbá varázsolni az életünket. Most három szuper színes és ízletes smoothie receptjével szeretnénk segíteni azoknak, akikben még ott a lendület az újévi fogadalmak megtartása iránt, és persze azoknak is, akik szeretnék feldobni a hideg, téli napokat egy-egy színes vitaminbombával.
A smoothie gyakorlatilag egy turmix, amiben zöldségeket és/vagy gyümölcsöket vegyítünk valamilyen folyadékkal (víz, tej, narancslé, stb.). Készíthetjük fagyasztott gyümölcsből és adhatunk hozzá jégkockát, ha épp tombol odakint a hőség. Mostanában azonban nem éppen ez a helyzet, úgyhogy ehelyett három olyan smoothie receptet készítettünk, melyek a téli hónapokban is könnyen elérhető hozzávalókból állnak.
Egy jó smoothie pont ilyen: az van benne, ami éppen elérhető otthon – legyen az egy kis maradék narancslé, egy magányos banán, egy, a kamrában már régóta kallódó cékla vagy bármi más, aminek szezonja van. Készíthetjük sűrűbbre is – így akár smoothie tál is lehet belőle – vagy kicsit folyósabb, turmixosabb állagúra. Próbálhatunk a minimalizmusra és a minél kevesebb hozzáadott extrára törekedni, de kreálhatunk kisebb remekműveket is, fűszerekkel, szuper ételekkel vagy merész ízpárosításokkal. Akkor, smoothie kísérletekre fel!
Spenótos-almás smoothie
Hozzávalók:
- 1 nagy alma meghámozva, durvára szelve
- nagy marék spenótlevél
- 1-1,5 deciliter narancslé
- 2 teáskanál apró szemű zabpehely
Édesburgonyás-almás smoothie
Hozzávalók:
- 1 nagy alma meghámozva, durvára szelve
- 1 nagy maréknyi édesburgonya meghámozva, felkockázva és puhára párolva
- 1 evőkanál görög joghurt
- 1 csipet fahéj
- 1-2 deciliter tej
- 1 teáskanál méz
Céklás-banános smoothie
Hozzávalók:
- egy csésze cékla meghámozva, apróra kockázva
- egy marék sárgarépa hámozva, karikázva
- 1 banán
- 1-2 deciliter víz
Elkészítés mindhárom smoothie esetében:
- Az előkészített hozzávalókat tedd a turmixgépedbe vagy a botmixer edényébe, esetleg egy kancsóba.
- Mixeld össze alaposan, amíg krémes állagú nem lesz.
- Fogyaszd frissen!
Tippek:
- Érdemes először mindig kevesebb folyadékot hozzáadni (de ahhoz elegendőt, hogy mondjuk a botmixer is elboldoguljon vele), aztán később hozzáadni többet, ha folyósabb állagú smoothie-t szeretnénk.
- Nem baj, ha kicsit darabos marad a smoothie (botmixer használata esetén például sosem lesz olyan sima állagú, mint egy turmixgéppel készült változat).
- Vannak gyümölcsök (például a banán és az alma is ilyen), melyek kellőképpen megédesítik a smoothie-t, és mellettük nincs szükség extra édesítőszerre. Ettől függetlenül persze ízlés szerint adhatunk hozzá akár mézet, juharszirupot vagy más édesítőszert is.
- A tejet, narancslevet és növényi tejet bármikor vízre cserélhetjük és fordítva. Tényleg kísérletezzünk bátran az éppen otthon megtalálható hozzávalókkal.
- Hűtőben kb. egy napig eláll a smoothie, de tovább nem érdemes tartogatni.
Elő hát a botmixerekkel és turmixgépekkel, és induljon a smoothie szezon!
Még több receptért kattints ide! Ha pedig a gasztrofotókra vagy kíváncsi, azokat itt találod!
Fotó: Emma